Războiul grecilor cu mafia umbrelelor de plajă

Războiul grecilor cu mafia umbrelelor de plajă

În Grecia, localnicii și turiștii luptă împreună împotriva privatizării ilegale a plajelor. Prosoapele clasice nu mai au loc de șezlongurile scumpe. „Mișcarea prosoapelor” a început pe insula Paros.

Dacă mergi la plajă în Grecia, îți va fi greu să găsești un loc pentru cearșaful sau covorașul de rogojină pe care l-ai adus de acasă. Șezlongurile au invadat malul mării iar rânduri întregi de umbrele de soare identice obturează priveliștea spre mare.

Mobilierul de plajă este amenajat și administrat de antreprenori, hotelieri, operatori de baruri și proprietari de cafenele, care percep sume consistente pentru închiriere. Un șezlong de lux pe insula Paros din Ciclade poate costa până la 120 de euro pe zi.

O mișcare cetățenească protestează, de acum, la adresa privatizării ilegale a plajelor. „Apărăm dreptul cetățenilor și turiștilor de pe insula noastră de a avea acces gratuit la plajele pe care le iubim”, scrie Mișcarea cetățenilor pentru protecția plajelor din Paros pe pagina sa de Facebook. „Vara greacă face parte din sufletul nostru, face parte din identitatea noastră, să nu permitem să ni se ia!”.

ADVERTISING

Niciun loc pe plajă

Numele popular acceptat de „Mișcarea Prosoapelor” nu-i place lui Konstantinos Bizas, prefectul insulelor Paros și Antiparos. Preferă termenul de „mișcare civică pentru protecția plajei”. Pentru că despre asta este vorba: păstrarea plajelor pentru public.

„Conform legii, doar 50 la sută din plaje pot fi date companiilor în scop comercial, celelalte 50 la sută trebuie să rămână gratuite. Iar dacă este rezervație naturală, doar 30 la sută pot fi folosite comercial", explică Bizas, într-un interviu pentru DW.

Prefectul vrea să candideze independent la funcția de primar, la următoarele alegeri. Până atunci se va implica în inițiativa cetățenească care să redea plajele din Paros cetățenilor și turiștilor.

Paros este a treia insulă ca mărime din Ciclade, situată chiar lângă insula mai mare Naxos. Are 14.000 de rezidenți permanenți și peste 700 de afaceri de turism, cu 25.000 de paturi. În plus, alte 10.000 de locuri de cazare sunt oferite prin Airbnb. Potrivit cifrelor oficiale, 750.000 de turiști au vizitat insula anul trecut, atrași de numeroasele plaje frumoase, dintre care aproximativ zece sunt deosebit de populare. Antreprenorii au deschis aici baruri, cafenele și restaurante și au continuat să se extindă - până când nu a mai rămas spațiu liber.

ADVERTISING

Cetățenii protestează la adresa privatizării ilegale

Profesorul pensionar Christos Georgousis este unul dintre inițiatorii inițiativei cetățenești și, împreună cu asociația culturală Archilochos, militează pentru protejarea plajelor și accesul liber la mare.

Situația de pe populara insulă de vacanță a scăpat complet de sub control în timp, spune el. Nimeni nu a monitorizat respectarea reglementărilor timp de doi ani.

Așadar, la începutul lunii iunie a invitat reprezentanții autorităților locale și ai opoziției din consiliul municipal la o ședință pentru a discuta soluții. Au participat aproximativ 200 de persoane. La sfârșitul lunii iulie au avut loc două demonstrații, la care au participat mai întâi 300 și apoi 400 de persoane, inclusiv străini care locuiesc pe insulă sau o vizitează în mod regulat.

„Mișcarea cetățenească nu este îndreptată împotriva turiștilor sau a antreprenoriatului”, explică regizorul de film Panos Kekas, într-un interviu pentru DW. Oamenii cer, pur și simplu, ce prevede legea - anume ca jumătate din plaje să nu aibă umbrele și șezlonguri, pentru ca localnicii și turiștii să se poată bucura de mare și de peisajul natural.

ADVERTISING

„Germanii vor înțelege asta foarte bine, pentru că iubesc și respectă natura și mediul înconjurător”, spune cineastul, care locuiește pe insulă de 15 ani și este implicat în „mișcarea prosoapelor”. A produs și un scurtmetraj despre fenomen, care nu este specific insulei Paros, ci se regăsește în toată Grecia costieră.

Nepotisme și structuri mafiote

Profesorul de gimnaziu și activistul Tasos Kasapidis subliniază că oameni din toate partidele, de toate vârstele și toate grupurile sociale iau parte la mișcarea cetățenească. „În Paros, autoritățile au alocat oamenilor de afaceri doar 7.500 de metri pătraţi de plajă, dar aceştia ocupă în total 18.500 de metri pătraţi”.

Dar nu numai plajele de pe Paros sunt aglomerate de umbrele de soare și șezlonguri. În toată Grecia, hotelurile și barurile de pe plajă nu se limitează la spațiul pe care îl închiriază, ci se extind ilegal, deoarece autoritățile nu efectuează controalele necesare.

În multe zone turistice ale Greciei, persoanelor care nu își permit prețurile mari pentru șezlonguri sau care le refuză, pur și simplu, li se interzice accesul la plaje. Aceasta în condițiile în care, conform legislației elene, plajele sunt publice și pot fi închiriate în anumite condiții de la municipalitate și alte autorități competente.

Totuși, din motive de tactică electorală sau, pur și simplu, pentru că oamenii de afaceri sunt cunoscuți, înrudiți cu sau prieteni ai politicienilor locali, autoritățile nu efectuează verificările impuse de lege, astfel că un număr mic de beneficiari profită în detrimentul marii părți a cetățenilor.

Protestele încep să aibă efect

Pe lângă nepotism, o altă problemă în Grecia este incompetența autorităților. O instituție transferă responsabilitatea către cealaltă. Și, totuși, mișcarea cetățenească pentru protecția plajelor din Paros a realizat deja multe în cele două luni de mobilizare.

„Cei ce ocupă ilegal plajele vor fi trași la răspundere”, a declarat ministrul Economiei și Finanțelor, Kostis Hatzidakis, într-o declarație recentă.

Umbrelele de soare și șezlongurile au fost scoase de pe populara plajă Santa Maria din nord-estul insulei Paros, iar trei oameni de afaceri au fost arestați și acuzați. Un procuror din Atena se va deplasa pe insulă, pentru a investiga ce se întâmplă, iar un consiliu municipal extraordinar va investiga situația.

Un val de solidaritate s-a pornit prin rețelele de socializare. Declarațiile de sprijin și sfaturi vin din toată țara - din peninsula Halkidiki, Creta, Naxos, Chios și Peloponez.

Pe Paros, activiștii și-au sărbătorit succesul cu o petrecere pe plaja Santa Maria, devenită între timp din nou accesibilă tuturor.

Maria Rigoutsou


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇