ANAT: Certificatul digital este necesar numai acolo unde la trecerea frontierei unui stat UE se solicită adeverinţă de vaccinare sau test

ANAT: Certificatul digital este necesar numai acolo unde la trecerea frontierei unui stat UE se solicită adeverinţă de vaccinare sau test

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) precizează că pentru ţări care nu impun nimic suplimentar turiştilor, precum Bulgaria, sau la întoarcerea din ţările aflate pe lista verde nu este necesară prezentarea certificatului digital.

„Începând de vineri, 13 august 2021, pentru trecerea frontierelor de stat, la nivelul ţărilor UE, vor fi recunoscute ca documente doveditoare ale vaccinării, trecerii prin boală şi ale rezultatului negativ al unui test RT-PCR doar certificatele digitale, documente ce conţin un cod QR şi care pot fi eliberate foarte uşor accesând site-ul https://vaccinare-covid.gov.ro/.

Tranzitarea frontierelor este posibilă şi fără existenţa acestor certificate, dar cu respectarea normelor naţionale de carantină din fiecare stat. Aceste prevederi sunt stipulate în Regulamentul UE 953/2021 şi sunt aplicabile doar pentru trecerea frontierei de stat, nu şi pentru activităţile desfăşurate în interiorul teritoriului naţional al României”, informează ANAT.

ADVERTISING

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism precizează că obligativitatea prezentării certificatului digital se referă numai la ţările care cereau astfel de documente, precum adeverinţă de vaccinare, teste PCR / antigen sau dovada imunizării precum precum şi la întoarcerea în România din state aflate pe listele galbenă şi roşie. 

Turiştii care se întorc dintr-o ţară aflată în lista verde nu trebuie să prezinte certificatul digital şi nici nu intră în carantină.

"Din păcate, această măsură a fost interpretată şi comunicată eronat, generând panică.

ADVERTISING

În primul rând, certificatul digital se aplică doar pentru statele Uniunii Europene.

În al doilea rând, acest certificat este necesar numai acolo unde la trecerea frontierei în alt stat membru UE sau la revenirea în România este solicitată adeverinţa de vaccinare, respectiv un test PCR / antigen sau dovada imunizării.

De exemplu, turiştii care revin din ţările galbene sau roşii vor avea nevoie de acesta, iar cei care revin din ţările verzi nu.

Certificatul digital are la bază un sistem unitar care garantează autenticitatea vaccinurilor sau a testelor, pentru a evita falsificarea acestora şi recomandăm descărcarea acestuia, care este foarte facilă. În rest, nu avem de-a face cu nicio schimbare”, declară Dumitru Luca, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).

ADVERTISING

Află mai multe despre folosirea certificatului digital:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇