Amenzi de peste jumătate de milion de lei pe litoral: Ce reguli au încălcat administratorii de plaje

Amenzi de peste jumătate de milion de lei pe litoral: Ce reguli au încălcat administratorii de plaje

Operatorii de plajă care nu au respectat clauzele din contract au fost amendaţi în ultimele şase zile de reprezentanţii Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral (ABADL) cu aproape 550 de mii de lei.

Printre neregulile descoperite au fost extinderea beach-barurilor, nerespectarea distanţei de cinci metri între linia apei şi primul rând de şezlonguri sau amplasarea de saltele elastice care nu erau prevăzute în PUZ.

ABADL a transmis marţi, printr-un comunicat de presă, că inspectorii Sistemului de Gospodărirea Apelor Constanţa din cadrul instituţiei au aplicat 28 de amenzi în valoare de aproape 542.500 de lei în şase zile, după ce operatorii de plajă care au închiriate sectoarele de plajă continuă să nu respecte clauzele din contract.

ADVERTISING

124 de controale

Sancţiunile au fost date după ce au fost făcute, în perioada 13-20 iulie, 124 de controale şi au fost aplicate 269 de măsuri cu termene de remediere a deficienţelor constatate.

Pentru nerespectarea măsurilor impuse în urma inspecţiilor efectuate anterior, au fost date 28 de amenzi în valoare de 542.500 de lei.

Directorul ABADL, Bogdan Bola, a afirmat că în timpul controalelor se ţine cont de PUZ-ul fiecărei staţiuni, iar acesta diferă de la o zonă la alta.

“Din păcate, în timpul controalelor trebuie să ţinem cont de PUZ-ul fiecărei staţiunii care aparţine de un anumit UAT, iar PUZ-ul diferă de la o staţiune la alta.

ADVERTISING

De exemplu, în staţiunea Mamaia operatorii de plajă au voie cu piscine semiîngropate, iar turiştii şi localnicii au voie să facă plajă cu accesoriile proprii, de tipul prosoapelor, cearceafurilor etc pe o suprafaţă de 30% care este situată în partea din spate a plajei, adică în zona apropiată de promenda falezei şi departe de apă.

Nu dorim să aplicăm amenzi şi să reziliem contracte, dar se pare că litera legii nu are nici un fel de impact asupra unora dintre operatorii de plajă care nu respectă clauzele din contracte”, a declarat Bogdan Bola.

Neregulile

Cele mai frecvente nereguli descoperite de inspectorii ABADL au fost:

ADVERTISING
  • extinderi ale beach-barurilor, rezultând o suprafaţă construită mai mare decât cea prevăzută în PUZ şi în actul adiţional la contractul de închiriere a sectorului de plajă;
  • neasigurarea unei suprafeţe de plajă pentru turiştii cu accesorii proprii (zona de plajă destinată plajei pe nisip);
  • nerespectarea distanţei de cinci metri între linia apei şi primul rând de şezlonguri, în vederea asigurării accesului cu utilaje pentru efectuarea lucrărilor mecanizate de întreţinere a plajelor;
  • amplasarea de beach-baruri neprevăzute în PUZ şi nici în contractul de închiriere – 38 de astfel de construcţii ilegale;
  • amplasarea unor dotări de agrement neprevăzute în PUZ (saltele elastice, instalaţii corzi elastice);
  • număr insuficient de recipiente pentru colectarea selectivă a deşeurilor rezultate din activitatea turistică.

Citește și:

Reprezentanta patronilor de hoteluri din Mamaia susține că Bulgaria şi Turcia dau bani presei ca să denigreze litoralul românesc: Putem fi şi noi o Coastă de Azur!Salutări de pe litoralul românesc: Am avut un șoc. Nu se poate face turism așa… E bătaie de joc!

Litoral 2020: Operatori de plajă, amendaţi cu 70.000 de lei pentru construcţii ilegale

Cele mai curate plaje din ultimii trei ani, pe litoral (studiu Mare Nostrum)

S-a lansat aplicația Smart Beach, pentru rezervări online de șezlong și comenzi de la bar pe plajele din România

Toate plajele de la Năvodari la Vama Veche vor fi monitorizate cu drone

83% dintre operatorii economici verificați pe litoral au încălcat legea

Măsuri anti-COVID pe litoral: în Vama Veche se dă muzica mai încet în weekend și se schimbă playlistul


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇