Ambasadorul SUA la NATO spune ce a văzut la summit-ul de la Madrid: Am fost foarte impresionată, Putin nu va reuși

Oficialul american a vizitat pentru prima dată baza militară Mihail Kogălniceanu și a spus că România și SUA colaborează intens în cadrul alianței atât în ce privește realizarea strategiilor de apărare, cât și în domenii sensibile cum ar fi securitatea cibernetică și noile tehnologii militare
Ambasadorul SUA la NATO spune ce a văzut la summit-ul de la Madrid: Am fost foarte impresionată, Putin nu va reuși
  • Fiecare lider venit la Madrid a dat asigurări că sprijină Ucraina până la sfârșitul acestui război.
  • NATO are 73 de ani de experiență, capacitatea de a lua deciziile prin consens și puterea de a menține unitatea în fața provocărilor comune.
  • Putin s-a așteptat ca după câteva săptămâni atenția statelor occidentale să se îndrepte în altă parte, dar asta nu s-a întâmplat.

Aflată într-o vizită în România, Julianne Smith, ambasadorul SUA la NATO, a ținut o conferință de presă în care a prezentat poziția americană și a alianței în ce privește conflictul din Ucraina, dar și provocările care urmează.

Ea susține că statele occidentale sunt capabile să facă față crizei internaționale provocată de Vladimir Putin și chiar dacă trecem printr-o perioadă mai dificilă în ce privește piața energetică, dar și perturbări în ce privește lanțul de distribuție a produselor alimentare, NATO și SUA au suficientă experiență ca să găsească soluții.

ADVERTISING

O unitate remarcabilă

Julianne Smith, fost consilier pentru securitate națională al vicepreședintelui Joe Biden în mandatul lui Obama, a preluat postul de ambasador SUA la NATO în noiembrie 2021, aceasta fiind prima vizită a oficialului în România, realizată cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la lansarea parteneriatului strategic SUA-România.

„Am fost foarte impresionată la Madrid (la summitul NATO, n.red.) să văd liderii tuturor celor 30 de națiuni uniți și exprimându-și un sprijin ferm și necondiționat pentru Ucraina”, a răspuns Julianne Smith, la o întrebare pusă de Spotmedia.ro despre cât de puternică mai e solidaritatea NATO în contextul crizei energetice și a inflației galopante. 

ADVERTISING

„Aproape fiecare lider venit la Madrid a spus ceva pentru a ne asigura că sprijină Ucraina până la sfârșitul acestui război. Unitatea care s-a văzut la acel summit a fost una remarcabilă. Acum, menținerea acesteia necesită muncă. Dar vestea bună este că NATO are 73 de ani de experiență, capacitatea de a lua deciziile prin consens și puterea de a menține unitatea în fața provocărilor comune”, a mai adăugat Smith.

Diplomatul american a recunoscut că ne confruntăm cu probleme economice grave generate de pandemie, că există o presiune inflaționistă asupra statelor membre și că vor fi probleme în următoarele luni în ce privește asigurarea securității alimentare. 

ADVERTISING

„Cred că în ciuda tuturor acestor provocări, îi văd pe liderii statelor membre menținând unitatea, iar acest lucru e cu adevărat impresionant”, a subliniat Julianne Smith.

Putin, un raționament greșit

Ea s-a referit și la raționamentul greșit făcut de Vladimir Putin, la începutul războiului când a crezut că-i va fi ușor să provoace disensiuni între Uniunea Europeană și SUA sau în interiorul UE. 

„A crezut cu adevărat că ar putea învrăjbi Europa cu Statele Unite sau să distrugă solidaritatea europeană. Președintele Putin s-a așteptat ca după câteva săptămâni atenția statelor occidentale să se îndrepte în altă parte, dar asta nu s-a întâmplat. Partenerii transatlantici rămân concentrați asupra Ucrainei, continuă să sprijine această țară și fac în acest moment pași suplimentari pentru a sprijini în continuare Ucraina. Sunt încrezătoare că putem menține această solidaritate pe termen lung”, a declarat Julianne Smith.

Diplomatul american s-a arătat optimist cu privire la soarta conflictului, susținând că NATO nu va face pași înapoi, mai mult, se va consolida accelerat pe flancul estic, iar aderarea Finlandei și Suediei va fi un mare câștig pentru securitatea transatlantică.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇