Alegeri în Grecia: Premierul Mitsotakis spune că a câștigat alegerile și poate forma un guvern autonom puternic

Alegeri în Grecia: Premierul Mitsotakis spune că a câștigat alegerile și poate forma un guvern autonom puternic

După numărarea a peste două treimi din voturi, partidul premierului Greciei, Kyriakos Mitsotakis, are aproape 41%, iar partidul de stânga Syriza, al fostului prim-ministru Alexis Tsipras, are 20 la sută.

Potrivit BBC, rezultate oficiale parţiale ale alegerilor indică o victorie importantă pentru partidul conservator al lui Mitsotakis, Noua Democraţie, însă nu cu majoritatea necesară pentru formarea unui guvern cu un singur partid.

Mitsotakis spune însă că partidul său a câştigat alegerile legislative de duminică, precizând că are mandatul de a forma un guvern autonom puternic, relatează Reuters.

"Rezultatele scrutinului sunt decisive. Ele arată că Noua Democraţie are acceptul oamenilor pentru a guverna, puternic şi autonom", a spus Mitsotakis.

ADVERTISING

Sondajele la ieșirea de la urne au indicat că Partidul Noua Democraţie, la putere de patru ani, este creditat cu 36-40 la sută din voturi, în timp ce partidul de stânga Syriza, al fostului prim-ministru Alexis Tsipras, ar fi obţinut între 25 şi 29 la sută din voturi. Partidul socialist Pasok este creditat cu 9,5-12,5 la sută.

Scenarii

Într-o analiză realizată de POLITICO înainte de anunțarea rezultatelor de la urne, se conturau mai multe scenarii, pe baza rezultatelor sondajelor.

Noua Democraţie se află în prezent în sondaje la 36%, Syriza la 29% şi partidul socialist Pasok la 10%. Dacă aceste cifre se confirmă la votul de duminică, ar fi posibilă o coaliţie între primul şi al treilea partid.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Cu toate acestea, relaţia dintre Mitsotakis şi liderul Pasok, Nikos Androulakis, este deosebit de toxică, după ce dezvăluirile din scandalul interceptărilor telefonice au arătat că serviciul de spionaj al statului îl avea sub supraveghere pe Androulakis.

De asemenea, Mitsotakis nu a ascuns faptul că ar prefera să formeze singur un guvern majoritar şi că ar rezista până la un al doilea tur de scrutin, când are mai multe şanse datorită unui sistem care acordă partidului câştigător până la 50 de locuri bonus în turul al doilea.

Syriza este în favoarea unui guvern de "coaliţie progresistă", însă a precizat că ar trebui să fie primul pentru a încerca acest lucru. Cu toate acestea, Tsipras ar putea aborda Pasok şi alte partide de opoziţie pentru a forma o coaliţie de guvernare. Dar este îndoielnic că cifrele s-ar aduna pentru a avea succes în acest demers.

ADVERTISING

Scenariul cel mai probabil este că Grecia va avea nevoie de o a doua rundă de alegeri pentru a forma un guvern. Datorită perspectivei de a obţine locuri bonus în turul al doilea, partidul câştigător ar avea atunci nevoie de 38% pentru a obţine cel puţin 151 de locuri în parlamentul de 300 de locuri. Oficialii Noii Democraţii consideră că partidul lor este pe cale să atingă acest obiectiv în turul al doilea.

"În caz contrar, dacă îi vor lipsi doar câteva locuri, Mitsotakis ar putea încerca să îi tenteze pe unii parlamentari din opoziţie să treacă pe partea cealaltă, în caz contrar, va căuta probabil discuţii de coaliţie cu Pasok", a declarat Nick Malkoutzis, editor şi co-fondator al site-ului de analiză economică MacroPolis.

"Acest lucru va fi inconfortabil pentru ambele părţi, mai ales în urma scandalului interceptărilor, dar probabil că nu va fi în interesul lor să nu ajungă la un acord, pentru că acest lucru ar duce la a treia rundă de alegeri, ceea ce nimeni nu-şi doreşte cu adevărat", a explicat Malkoutzis.

Androulakis, de la Pasok, a declarat că ar fi deschis să se alăture unei coaliţii, dar pune o condiţie prealabilă: ca nici Mitsotakis, nici Tsipras să nu ocupe funcţia de prim-ministru, o opţiune pe care ambele partide au respins-o.

Sprijinul pe care partidele îl vor obţine în primul tur de duminică va defini în mare măsură scenariul care va fi urmat în cele din urmă. "Una este dacă Noua Democraţie va câştiga primele alegeri cu o diferenţă de peste 5 puncte procentuale, cu un sprijin apropiat de 35%, şi un cu totul alt scenariu ar fi dacă va obţine un scor sub acest nivel sau la mică distanţă de Syriza", spune Seriatos de la Prorata.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇