Aderarea Suediei la NATO: După acceptul Turciei, s-a înmuiat și Ungaria

Aderarea Suediei la NATO: După acceptul Turciei, s-a înmuiat și Ungaria

Ungaria, care nu a ratificat încă aderarea Suediei la NATO, a dat marţi un semnal pozitiv, prin vocea ministrului de Externe, Peter Szijjarto, după ce preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, şi-a dat acordul în aceeaşi direcţie.

„Guvernul susţine aderarea Stockholmului la alianţa atlantică şi, de aceea, am trimis o propunere relevantă către Parlament în urmă cu câteva luni. (…) Încheierea procesului de ratificare este acum doar o chestiune tehnică”, a scris şeful diplomaţiei ungare pe contul său de Facebook, înainte de a decola către Vilnius, unde va participa la summit-ul NATO din 11 şi 12 iulie.

ADVERTISING

Szijjarto a apreciat totodată că, în afara aderării Suediei la NATO, un alt punct important pe agenda reuniunii îl va construi războiul din Ucraina, transmit AFP şi MTI.

"Poziţia Ungariei este clară: pacea trebuie încheiată în Ucraina cât mai curând posibil pentru a salva vieţi", a mai scris şeful diplomaţiei ungare pe Facebook.

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, şi-a dat acordul să sprijine aderarea Suediei la NATO, pe care o blochează de peste un an, a anunţat luni secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, salutând „o zi istorică”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„Sunt bucuros să anunţ că preşedintele Erdogan a acceptat să transmită protocolul de aderare a Suediei Parlamentului turc cât mai curând posibil şi să acţioneze pentru a garanta ratificarea”, a declarat Stoltenberg la finalul unei întâlniri cu liderul turc și premierul suedez, Ulf Kristersson.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇