52 de morţi după un accident minier în Siberia. Trei zile de doliu şi trei arestări (Video)

52 de morţi după un accident minier în Siberia. Trei zile de doliu şi trei arestări  (Video)

52 de persoane – 46 de mineri şi şase membri ai echipelor de salvare – şi-au pierdut viaţa, joi, după un accident într-o mină de cărbune din Siberia, o nouă catastrofă care loveşte un sector frecvent îndoliat în Rusia.

Dacă bilanţul iniţial al acestui accident care a avut loc în cursul dimineţii a fost de 14 morţi, a crescut brusc la căderea nopţii, notează AFP.

"Potrivit informaţiilor preliminare, nimeni nu a supravieţuit în mină. 52 de persoane au murit", a informat agenţia oficială TASS, citând o sursă din cadrul serviciilor de salvare.

Accidentul a costat viaţa a 46 de mineri prinşi în subteran şi a şase membri ai echipelor de salvare, potrivit acestei surse, citate şi de agenţiile RIA Novosti şi Interfax.

În plus, 40 de mineri au fost internaţi în spital.

Autorităţile au indicat că au primit o alertă, joi, în jurul orei locale 08.35 (01.35 GMT), cu privire la prezenţa de fum în mina Listviajnaia, la Gramoteino, în regiunea siberiană Kemerovo, unde se află numeroase mine de cărbune.

Potrivit serviciului de presă al guvernatorului local Serghei Ţivilev, 285 de persoane se găseau în mină în momentul accidentului, ale cărui cauze nu au fost stabilite deocamdată.

Majoritatea a fost salvată de echipele de intervenţie, dar alţi 46 au rămas blocaţi în subteran.

La prânz, contactul a fost pierdut şi cu una dintre echipele de salvare formată din şase persoane. Operaţiunile de căutare au fost în cele din urmă suspendate din cauza riscului de explozie.

Trei zile de doliu şi trei arestări

Comitetul local de anchetă a deschis o investigaţie pentru "încălcarea normelor de securitate" şi a anunţat seara arestarea directorului minei, adjunctului acestuia, precum şi a responsabilului zonei în care a avut loc accidentul.

S-a stabilit că aceşti oficiali "au permis încălcarea regulilor de securitate industrială în locurile periculoase", ceea ce a provocat "un fenomen gazodinamic" în mină, a explicat comitetul într-un comunicat.

"Este o mare tragedie", a declarat la televiziune preşedintele rus, Vladimir Putin.

Familiile şi rudele minerilor, adunaţi în faţa intrării pe teritoriul minei, nu au dorit să facă declaraţii, potrivit unui corespondent al AFP la faţa locului.


Trei zile de doliu au fost declarate în regiune cu începere de vineri.

Un accident în mina Listviajnaia a mai avut loc în octombrie 2004, când o explozie de gaz metan a ucis 13 persoane. Potrivit presei ruse, o explozie a ucis cinci persoane acolo în 1981, în perioada sovietică.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇