A refuzat să facă tortul pentru o nuntă gay şi a câştigat în instanţă acest drept

A refuzat să facă tortul pentru o nuntă gay şi a câştigat în instanţă acest drept

Proprietara patiseriei Tastries Bakery din Bakersfield, California, a susținut în fața judecătorului că dreptul la liberă exprimare prevalează asupra legii antidiscriminare.

Un tribunal din California a decis că femeia nu a comis o ilegalitate când a refuzat comanda unui cuplu de același sex pentru un tort de nuntă, motivând că acest lucru i-ar încălca convingerile religioase, relatează The Guardian.

Autoritatea californiană pentru combaterea discriminării a acționat Tastries Bakery în judecată, argumentând că proprietara, Cathy Miller, a discriminat intenționat un cuplu și a încălcat legea drepturilor civile din acest stat.

ADVERTISING

Avocații femeii au susținut că dreptul acesteia la liberă exprimare și la manifestarea liberă a religiei are întâietate în fața argumentului că ea a încălcat legea împotriva discriminării.

Judecătorul Eric Bradshaw, de la curtea superioară a districtului Kern, a decis că Miller a acționat în mod legal în timp ce și-a susținut convingerile despre ceea ce se scrie în Biblie cu privire la căsătorie.

Decizia este o primă victorie importantă pentru proprietara patiseriei și avocații care o reprezintă pro bono. "Sper că ne putem dezvolta împreună în comunitatea noastră. Și ar trebui să înțelegem că nu trebuie să impunem nicio agendă împotriva cuiva", a spus femeia după anunțarea verdictului.

ADVERTISING

Eileen și Mireya Rodriguez-Del Rio, cele două cliente care au comandat tortul, au spus că vor face apel.

O decizie anterioară a curții supreme din Kern i-a dat, de asemenea, dreptate proprietarei patiseriei, dar verdictul a fost anulat de o instanță superioară de apel, cazul fiind trimis spre rejudecare.

Un proces asemănător are loc în Colorado, unde patiserul Jack Phillips a refuzat să facă un tort pentru aniversarea unei schimbări de sex. Cu un deceniu în urmă, acesta a obținut o victorie la curtea supremă de justiție a Statelor Unite după ce a refuzat să facă un tort pentru nunta unui cuplu de același sex.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇