A murit Rosalynn Carter, fostă Primă Doamnă a SUA

A murit Rosalynn Carter, fostă Primă Doamnă a SUA

Fosta Primă Doamnă a Statelor Unite Rosalynn Carter, în vârstă de 96 de ani, a murit duminică la ea acasă, alături de soţul ei, Jimmy Carter, şi el la sfârşitul vieţii, a anunţat Carter Center.

Sub îngrijiri paliative de vineri, „s-a stins în pace, cu familia alături”, la reşedinţa celor doi din Plains, în statul Georgia (sud-estul Statelor Unite), a făcut cunoscut într-un comunicat fundaţia care gestionează imaginea şi moştenirea politică a lui Jimmy Carter. Ea a fost diagnosticată cu demenţă în luna mai.

ADVERTISING

„Rosalynn a fost partenera mea de la egal la egal în tot ceea ce am realizat. Ea mi-a oferit îndrumări înţelepte şi încurajări atunci când am avut nevoie. Atâta timp cât Rosalynn a fost în această lume, am ştiut întotdeauna că cineva m-a iubit şi m-a susţinut", a declarat fostul preşedinte democrat, citat în text.

Jimmy şi Rosalynn Carter s-au căsătorit în 1946.

Fostul preşedinte şi laureat al Premiului Nobel pentru Pace, în vârstă de 99 de ani, primeşte îngrijiri paliative din februarie.

La Casa Albă din 1977 până în 1981, Carter este cel mai în vârstă fost preşedinte american din istorie. Singurul său mandat la Casa Albă a inclus încheierea unui rar acord de pace între Israel şi Egipt, care continuă până în prezent, dar a fost marcat şi de o inflaţie galopantă şi de criza ostaticilor din Iran. În tot acest timp, Rosalynn i-a fost alături şi, adesea, i-a şoptit la ureche.

ADVERTISING

Soţii Carter au redefinit şi au revoluţionat post-preşedinţia şi, prin eforturile lor comune, au lucrat pentru pacea mondială şi drepturile omului în numele Centrului Carter, o organizaţie neguvernamentală cu sediul în Atlanta, fondată pentru „a face pace, a lupta împotriva bolilor şi a crea speranţă".

După ce a părăsit Casa Albă, cuplul a călătorit în puncte fierbinţi din întreaga lume, inclusiv în Cuba, Sudan şi Coreea de Nord, monitorizând alegerile şi lucrând pentru eradicarea unor boli tropicale neglijate.  Jimmy Carter a primit Premiul Nobel pentru Pace în 2002.

ADVERTISING

„Centrul Carter este o moştenire comună. Ea a fost acolo săpând latrine chiar lângă el", a declarat prietena familiei Carter, Jill Stuckey, lider la Biserica Baptistă Maranatha, unde ambii soţi Carter au mers şi unde Jimmy Carter a predat la şcoala de duminică.

Cea mai durabilă moştenire individuală a lui Rosalynn Carter va fi reprezentată de eforturile sale de a diminua stigmatul legat de persoanele cu boli mintale şi de lupta sa pentru paritate şi acces la tratamentele de sănătate mintală. De asemenea, ea şi-a dedicat timpul Institutului Rosalynn Carter pentru îngrijitori din cadrul universităţii sale, Georgia Southwestern State University, pentru a ajuta familiile şi îngrijitorii profesionişti care trăiesc cu dizabilităţi şi boli.

În 1999, preşedintele de atunci, Bill Clinton, le-a acordat soţilor Carter Medalia Prezidenţială a Libertăţii, cea mai înaltă distincţie civilă a ţării. El a spus că soţii Carter „au făcut mai multe lucruri bune pentru mai mulţi oameni din mai multe locuri decât orice alt cuplu de pe Pământ".


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇