A fost declarat nevinovat, după ce a stat 38 de ani în închisoare: "Sunt gata să-mi văd de viața mea. Acum sunt un om fericit"

A fost declarat nevinovat, după ce a stat 38 de ani în închisoare: "Sunt gata să-mi văd de viața mea. Acum sunt un om fericit"

Un bărbat a fost condamnat pe nedrept pentru crimă și agresiune sexuală comise în timpul unui jaf din 1983. După aproape patru decenii petrecute în spatele gratiilor, el a fost declarat nevinovat.

Un judecător de la o instanță superioară din comitatul Los Angeles l-a achitat pe Maurice Hastings, la capătul audierilor de săptămâna trecută, potrivit unui comunicat emis de Los Angeles Innocence Project.

Hastings, în vârstă acum de 69 de ani, a fost eliberat din închisoare în octombrie, după ce un test ADN efectuat asupra unei probe a demonstrat că aceasta aparținea unui alt suspect implicat în atacul din 1983.

ADVERTISING

Bărbatul a fost condamnat la închisoare pe viață, deși un martor a confirmat că nu s-a aflat în locul crimei, iar anchetatorii nu au găsit nicio dovadă care să aibă legătură cu el, relatează CNN.

O probă fizică recoltată imediat după agresiunea sexuală a fost supusă testului ADN în iunie 2022 şi a arătat că autorul faptei a fost Kenneth Packnett, care a murit în 2020, în timp ce era închis pentru răpirea unei persoane și viol.

În timpul audierii în care s-a consemnat nevinovăția lui Hastings, adjuncta procurorului-șef, Martha Carrillo, i-a adresat lui Hastings "scuzele mult așteptate".

ADVERTISING

"Îmi pare rău, foarte rău, pentru nedreptatea, marea nedreptate, pe care biroul meu și sistemul de justiție au perpetuat-o asupra dvs. Sunt multe de învățat din asta. Suntem smeriți de această lecție și o vom analiza foarte serios. Știu că nu este de ajuns să spunem 'îmi pare rău' pentru 38 de ani de închisoare, îmi dau seama de asta și sunt smerită", a spus ea.

Carrillo a prezentat scuze și pentru respingerea cererii lui Hastings privind testarea ADN a dovezii. El s-a adresat în scris procuraturii din Los Angeles, în anul 2000, solicitând efectuarea testului ADN pentru a demonstra că nu a fost implicat în crima pentru care a fost condamnat.

După ce a primit confirmarea formală din partea instanței că este nevinovat, Hastings a mărturisit că a fost cuprins de disperare când i-a fost respinsă cererea și a realizat că și-ar putea petrece tot restul vieții în penitenciar. "Au fost multe momente fără speranță prin care am trecut. Multe procese. Dar a meritat totul. Acum mă simt achitat", a spus el într-o conferință de presă.

ADVERTISING

"Înseamnă mult. Sunt recunoscător pentru decizia judecătorului și pentru scuze - totul a fost minunat. Sunt gata să-mi văd de viața mea. Acum sunt un om fericit", a adăugat.

Bărbatul își dorește acum "să se bucure de viață". În prezent, el participă la o tabără de antreprenoriat și e implicat în activități de informare cu comunitățile oamenilor fără adăpost. "Cu timpul, voi căuta să fac alte lucruri în beneficiul oamenilor", a spus el.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇