Experiențele de coșmar ale condamnaților care au supraviețuit execuției cu injecția letală

Experiențele de coșmar ale condamnaților care au supraviețuit execuției cu injecția letală

Departamentul de corecție din Alabama a greșit de trei ori în ultimele patru luni procedura administrării injecției letale. Doi dintre condamnați au supraviețuit și au povestit experiența trăită.

În toamna acestui an, lui Kenneth Smith urma să-i fie aplicată pedeapsa capitală pentru uciderea soției unui predicator în 1988. În seara zilei de 17 noiembrie, Smith a fost adus în camera de execuții a penitenciarului Holman din Atmore, în sudul statului Alabama.

A fost legat strâns de targă, așteptând să-i fie administrată injecția letală. Cu două minute înainte ca prizonierul să intre în camera morții, execuția fusese sistată de o curte de apel, existând suspiciuni întemeiate că echipa care urma să administreze intravenos soluția s-ar putea confrunta cu o ”dificultate extremă” în accesarea venelor prizonierului, provocându-i acestuia o ”super” durere suplimentară. Echipa de execuție a ignorat însă ordinul judecătorilor, scrie The Guardian.

ADVERTISING

Cei trei membri, ”Halatul albastru”, ”Halatul verde” și ”Halatul roșu”, cum i-au numit jurnaliștii britanici, au intrat în cameră, pregătiți să-i administreze lui Smith cocktailul de midazolam, bromură de rocuroniu  și clorură de potasiu ce trebuia să-l ucidă. ”Halatul albastru” a aplicat un garou în jurul brațului lui Smith și a înfipt acul. Prizonierul s-a plâns că l-a înțepat în mușchi, dar nu a fost luat în seamă. După această încercare eșuată, ”Halatul verde” a început să-l înțepe pe Smith în mână dreaptă, în mai multe locuri, ”provocându-i o mare durere”, potrivit avocaților prizonierului, a cărui mărturie este consemnată în documente juridice.

ADVERTISING

Pentru că nu au reușit să găsească o venă funcțională, ”Halatul albastru” le-a cerut gardienilor să ridice targa astfel încât picioarele lui Smith să fie îndreptate spre tavan. A rămas așa câteva minute, cât cele trei ”halate” au părăsit camera. Când au revenit, ”Halatul roșu”, echipat acum cu mască și vizieră pentru a se proteja de sângele care se aștepta să țâșnească, a scos un ac mare și a început să îl înțepe pe Smith în claviculă, căutând o linie centrală direct în artera lui subclaviculară.

Smith se afla încă în camera morții când Curtea Supremă a dat în cele din urmă undă verde execuției, însă cu puțin înainte de miezul nopții, când sentinţa de condamnare la moarte avea să expire, procedura a fost sistată. Cu pielea ciuruită și profund traumatizat, după ore întregi petrecute legat de targă în camera morții, prizonierul a fost trimis înapoi în celula sa.

ADVERTISING

Este unul dintre cele trei cazuri în care s-a greșit procedura de administrare a injecției letale înregistrate în ultimele patru luni în Alabama. În fiecare dintre aceste cazuri, cei însărcinați cu aplicarea procedurii s-au chinuit ore întregi să găsească o venă funcțională. În două dintre cazuri prizonierii au supraviețuit execuției.

Cel de-al doilea este Alan Miller, a cărui tentativă de execuție a avut loc în septembrie. Miller fusese condamnat la moarte în urmă cu 22 de ani, după ce în 1999 și-a ucis trei colegi. În seara zilei de 22 septembrie a fost dus în camera de execuții de la Holman, unde a fost supus, potrivit avocaților săi, la o tortură fizică și psihică. Bărbatul a fost înțepat în mod repetat timp de mai bine de 90 de minute, în timp ce era imobilizat pe targă.

Pe lângă faptul că întâmpină dificultăți în a obține medicamentele necesare execuției, din cauza unui boicot global al companiilor farmaceutice, statele în care există pedeapsa cu moartea nu reușesc nici să angajeze personal medical calificat pentru administrarea liniilor intravenoase. Asociația Medicală Americană și Consiliul American de Anesteziologie le interzic membrilor lor să participe la execuții, mai precizează The Guardian.

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇