A fost condamnat definitiv falsul chirurg Matteo Politi, care a operat fără drept zeci de români UPDATE E de negăsit și a fost dat în urmărire

A fost condamnat definitiv falsul chirurg Matteo Politi, care a operat fără drept zeci de români <span style="color:#990000;font-size:100%;">UPDATE</span> E de negăsit și a fost dat în urmărire

Falsul chirurg estetician Matteo Politi a fost condamnat la trei ani şi zece luni de închisoare de către Curtea de Apel Bucureşti, iar decizia magistraţilor este definitivă.

CAB a decis, miercuri, să respingă ca nefondat apelul lui Matteo Politi împotriva deciziei de condamnarea primită din partea Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti.

UPDATE: Poliţia Română l-a dat în urmărire pe Matteo Politi, după ce acesta nu a fost găsit la domiciliu său din Sectorul 4 al Capitalei pentru a fi condus la penitenciar. Italianul a fost arestat o perioadă (februarie - iunie 2019), dar a fost pus în libertate și nu avea nicio interdicție de a părăsi țara. Magistraţii nu au ţinut cont de faptul că, după declanşarea anchetei de către procurori, Matteo Politi a încercat să fugă din România, însă a fost prins în februarie 2019, într-un tren aflat în vama Curtici.

ADVERTISING

Condamnarea sa de miercuri a venit pentru înşelăciune şi infracţiuni legate de fals, nu şi pentru exercitarea fără drept a profesiei de medic, întrucât aici faptele s-au prescris.

De asemenea, Matteo Politi a fost obligat de instanţă să achite părţilor civile daune morale şi materiale în valoare de aproape 30.000 de lei şi peste 11.000 de euro.

Scandalul falsului medic Matteo Politi a izbucnit în 5 februarie 2019. Bărbatul a fost trimis în judecată în ianuarie 2020.

Ce a făcut Matteo Politi

În perioada martie-decembrie 2018, Matteo Politi a exercitat acte specifice profesiei de chirurg plastician-estetician asupra a 19 paciente, în cadrul unor clinici din Bucureşti.

ADVERTISING

În plus, el a indus în eroare 9 persoane cu privire la calitatea sa de medic specialist în chirurgie plastică-estetică şi de medic cu drept de practică pe teritoriul României, folosind un numele fals. Le-a făcut diverse intervenţii, obţinând astfel aproximativ 13.880 de lei şi 10.150 de euro.

Matteo Politi a păcălit şi doi medici să îi dea 13.896 de lei, reprezentând chiria pentru trei luni la un cabinet din cadrul unei clinici, despre care susţinea că îi aparţine şi evident nu era aşa.

De asemenea, Politi a determinat funcţionari de la DSP Bucureşti să întreprindă demersurile necesare în vederea obţinerii dreptului de liberă practică, înmânându-le acte care atestau în mod fals calitatea sa de medic şi specializarea de chirurg plastician-estetician.

ADVERTISING

Mai mult, s-a dus şi la Ministerul Educaţiei, mai exact la Centrul Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor, şi le-a dat funcţionarilor acte care atestau în mod fals calitatea sa de medic şi specializarea de chirurg plastician-estetician.

El a obţinut astfel un atestat "în baza căruia diploma de Absolvire a învăţământului Superior, eliberată de Facultatea de Medicină - Universitatea din Priştina, este recunoscută ca diplomă de licenţă în domeniul sănătate, prin atestat recunoscându-se totodată studiile obţinute în străinătate, raportat la sistemul de educaţie din România, în scopul încadrării în muncă şi pentru înscrierea la cursuri de formare profesională, deşi inculpatul nu era medic şi nu urmase cursurile în medicină la facultatea în cauză, diploma fiind falsă”, se mai arăta în rechizitoriu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇