9 Mai la Chișinău: Marșuri cu panglica Sfântului Gheorghe și portretul lui Stalin, dar și declarație pro-europeană (Foto & Video)

9 Mai la Chișinău: Marșuri cu panglica Sfântului Gheorghe și portretul lui Stalin, dar și declarație pro-europeană (Foto & Video)

Partidul lui Ilan Şor, Partidul Socialiştilor şi comuniştii fostului preşedinte Vladimir Voronin au participat marţi la Chişinău la un marş al Victoriei, dar şi la un marş de tip „Regimentul nemuritor”, la care unii dintre participanţi, inclusiv fostul preşedinte Igor Dodon nu s-au ferit să poarte panglica Sfântului Gheorghe, deşi a fost interzisă în Republica Moldova ca simbol al agresiunii ruse din Ucraina.

Mai multe persoane, printre care şi lideri politici, au sfidat marţi avertismentul poliţiei, punându-şi în piept panglica bicoloră a Sfântului Gherorghe, considerată simbol al agresiunii ruse în Ucraina. Liderul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), Igor Dodon, a postat şi o fotografie în care poartă panglica Sfântul Gheorghe şi apare alături de fiul său îmbrăcat în uniformă militară sovietică – aşa cum se întâmplase şi anul trecut.

ziua-victoriei-socialisti

„Noi trebuie să cinstim pacea” chiar dacă în Ucraina are loc un război, a declarat Igor Dodon, care a participat la marşul dedicat „Zilei Victoriei” alături de Grigori Uzun, candidatul pe care Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) îl susţine la funcţia de başcan al Găgăuziei. Acesta va candida duminică, în turul al doilea al alegerilor regionale din Găgăuzia, împotriva candidatei susţinute de partidul ŞOR. 

ADVERTISING

Alături de Igor Dodon au fost fiul său, îmbrăcat în uniformă sovietică, deputata Adela Răileanu şi generalul Victor Gaiciuc, fost ministrul al Apărării.

Circa 50 de mii de cetățeni au participat la Marșul Memoriei și „Regimentul Nemuritor” care s-a desfășurat la Chișinău....

Publicată de Igor Dodon pe Marţi, 9 mai 2023

Evenimentului i s-au alăturat şi reprezentanţi ai Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, inclusiv fostul preşedinte Vladimir Voronin, care a depus flori la complexul „Eternitate”.

Partidul „ŞOR” a organizat acţiunea „Regimentul nemuritor”, ieşind în stradă cu portrete ale rudelor care au participat la cel de-Al Doilea Război Mondial. Acţiunea a început la intersecţia dintre strada Ismail şi bulevardul Ştefan cel Mare. Apoi, ţoţi au mers în marş până la Complexul Memorial „Eternitate”, pentru a depune flori şi a cinsti memoria eroilor care au eliberat Europa de fascişti şi nazişti. Anterior, partidul acuzase poliţia că i-ar fi confiscat mii de baloane, aduse pentru acţiunea „Regimentul nemuritor”, dar poliţia a respins acuzaţiile spunând că de fapt maşinile care le transportau aveau actele în neregulă.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În cadrul marşului, oamenii au adus şi un banner cu fotografia dictatorului sovietic Iosif Visarionovici Stalin.

9 Mai este una dintre cele mai semnificative date din istoria umanității, care simbolizează Pacea și victoria...

Publicată de Partidul ȘOR pe Marţi, 9 mai 2023

Ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău Oleg Vasneţov a depus flori, la rândul său, la complexul memorial „Eternitate”. Vasneţov, cu o panglică în culorile drapelului Rusiei în piept, a declarat că marchează această sărbătoare cu „lacrimi în ochi”.

Declarație pro-europeană

Şi oficialii guvernamentali au depus flori la memorialul din Chişinău, dar au avut grijă să sublinieze că este vorba despre un gest pe care îl fac cu gândul la agresiunea rusă din Ucraina. 

De altfel, în contrapondere cu marşurile nostalgice ale socialiştilor şi ale partidului ŞOR, cinci partide pro-europene din Republica Moldova au semnat, la 9 mai 2023, când este marcată deopotrivă Ziua Europei, o Declaraţie comună. Este vorba despre CUB (Coaliţia pentru Unitate şi Bunăstare), Partidul Liberal, Partidul „Democraţia Acasă”, Partidul „Puterea Oamenilor” şi Partidul Verde-Ecologist.

ADVERTISING

Declaraţia susţine ireversibilitatea parcursului european pentru Republica Moldova, cuprinzând mai multe deziderate şi principii asumate de către partidele semnatare.

Conferință organizată de partidul CUB cu tema “Declarația partidelor pro-europene din Republica Moldova cu prilejul zilei Europei”

Conferință organizată de partidul CUB cu tema “Declarația partidelor pro-europene din Republica Moldova cu prilejul zilei Europei”

Publicată de Coaliția pentru Unitate și Bunăstare pe Luni, 8 mai 2023

Semnatarii au formulat ca priorităţi urgente decuplarea Republicii Moldova de la monopolurile menţinute de Federaţia Rusă în economie, energie, mass-media, retragerea neîntârziată a Republicii Moldova din Comunitatea Statelor Independente (CSI), adoptarea criteriilor de la Copenhaga în funcţionarea democratică a guvernării, dar şi rezolvarea conflictului din stânga Nistrului printr-o politică curajoasă de acţiuni cu privire la demilitarizarea, de-criminalizarea şi democratizarea aceste regiuni şi integrarea sa în spaţiul constituţional al ţării.

„Noi credem că victoria Ucrainei contra agresiunii ruseşti este o cauză dreaptă şi legitimă, iar recunoaşterea perspectivei de aderare la UE răspunde idealului nostru naţional de pace, libertate, democraţie şi supremaţie a legii”, spun semnatarii.

Luni, o parte dintre liderii acestor formaţiuni au dat curs invitaţiei preşedintei ţării Maia Sandu şi au participat la o întrunire organizată la Preşedinţie. Potrivit administraţiei prezidenţiale, unul dintre subiectele întrevederii a fost necesitatea unirii eforturilor din partea forţelor politice proeuropene pentru ca Republica Moldova să devină stat membru al UE cu drepturi depline. Discuţiile au vizat şi subiectul Adunării Naţionale „Moldova Europeană”, preconizată pentru 21 mai.

Azi îi comemorăm pe cei peste 50 de milioane de oameni care și-au pierdut viața în al Doilea Război Mondial și pe eroii...

Publicată de Maia Sandu pe Luni, 8 mai 2023

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇