64% dintre ruși cred că noul coronavirus este o armă biologică

64% dintre ruși cred că noul coronavirus este o armă biologică
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Aproape două treimi dintre ruşi consideră că noul coronavirus este o „armă biologică” creată de om, potrivit unui sondaj publicat de centrul independent Levada.

Pentru observatori, aceste rezultate stau mărturie privind neîncrederea tradiţională în autorităţi, accentuată de lipsa de transparenţă în gestionarea pandemiei de coronavirus şi de relaţiile tensionate cu occidentalii, relatează AFP.

Potrivit acestui studiu efectuat pe un eşantion de 1.600 de persoane, doar 23% dintre ruşi cred că apariţia coronavirusului este un fenomen natural "fără intervenţie umană", în timp ce 64% cred că este "artificial şi reprezintă o nouă armă biologică".

Cei care cred cel mai mult în teza unei origini artificiale se află în segmentul de vârstă 40-54 de ani, în proporţie de 71%.

Numărul rușilor care vor să se vaccineze a scăzut

Acelaşi sondaj arată că proporţia ruşilor dispuşi să se vaccineze împotriva COVID-19 a scăzut în două luni de la 38% la 30%. Dintre cei care refuză vaccinul, 37% evocă teama de efecte secundare, 23% aşteaptă rezultatul testelor clinice şi 16% "cred că nu are sens".

Primit mai întâi cu scepticism, vaccinul rusesc Sputnik V i-a convins totuşi pe experţii independenţi, revista medicală The Lancet stabilindu-i eficienţa la 91,6% împotriva formelor simptomatice de COVID-19.

Însă neîncrederea ruşilor în Kremlin, moştenită de la fosta URSS, rămâne tenace şi este accentuată de o lipsă de transparenţă, notează AFP.

Bilanţul oficial al morţilor de COVID-19 a ajuns luni la 86.455, în timp ce Agenţia de statistici Rosstat a anunţat la începutul anului că 162.429 de persoane diagnosticate cu COVID-19 au murit între aprilie şi decembrie şi că excesul de mortalitate în 2020 în Rusia în comparaţie cu 2019 este de peste 320.000 de morţi.

4 milioane de ruși au fost vaccinați

Numărul ruşilor vaccinaţi nu este nici el comunicat cu regularitate. Săptămâna trecută, un responsabil al Ministerului Sănătăţii a afirmat în cadrul unei conferinţe de presă, citat de agenţia TASS, că patru milioane de ruşi au fost vaccinaţi.

"Lansat de Kremlin ca o armă ideologică, fără a aştepta nici măcar rezultatul testelor clinice, Sputnik V este ocolit de ruşii deja neîncrezători faţă de industria lor farmaceutică", estimează sociologul Aleksei Levinson, de la Centrul Levada.

Potrivit acestuia, ruşii ar fi, de asemenea, mai înclinaţi la teorii ale conspiraţiei în perioade de tensiune, cum se întâmplă în prezent când ruşii şi occidentalii sunt la cuţite în numeroase dosare.

"Populaţia rusă se simte asediată de SUA şi de Occident", a subliniat el.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇