21 de turiști, inclusiv copii, au fost duși la spital de la o vilă din Costinești UPDATE Decizia ANPC

21 de turiști, inclusiv copii, au fost duși la spital de la o vilă din Costinești <span style="color:#990000;">UPDATE</span> Decizia ANPC

21 de turişti cazaţi la o vilă din Costineşti, care aveau simptome de indigestie, au fost transportaţi la spital de pompierii din Constanţa.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea a anunţat că pompierii au fost solicitaţi să intervină la Vila Mândru din Costineşti, unde mai multe persoane  acuzau simptome de indigestie.

La faţa locului s-au deplasat autospeciala de transport victime multiple de la Mangalia, un echipaj SMURD şi o ambulanţă a Serviciului Judeţean. 

În total au fost transportaţi la Spitalul Judeţean Constanţa 21 de turişti, dintre care 11 femei, patru bărbaţi şi şase copii.

ADVERTISING

Ulterior, DSP Constanţa a transmis că a început un control la vilă. 

“Din cele 21 de persoane care au acuzat tulburări de digestie, doar trei au fost reţinute spre internare. Simptomatologia cazurilor este una medie, neexistand forme severe.

Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Constanţa a iniţiat o acţiune de control la unitatea de cazare din staţiunea Costineşti şi va informa opinia publică despre rezultatele acesteia”, a precizat DSP Constanţa.

Cele trei persoane internate sunt doi adulţi şi un copil. 

UPDATE ANPC a anunţat că bucătăria vilei va fi închisă după ce au fost găsite mai multe nereguli. Astfel, echipele de control au găsit mezeluri şi carne fără elemente de identificate, mizerie în frigidere şi urme de mucegai la chiuveta din bucătărie, produse ţinute la temperaturi de peste 20 de grade, deşi trebuie păstrate la rece, dar şi muşte.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În urma controlului de azi, au fost găsite diverse produse, printre care crenvurşti, parizer, salam feliat, salam victoria, carne porc congelata, cotlet porc gatit-congelat, care erau depozitate fără elemente de identificare.

De asemenea, congelatorul pentru carne de pasăre, congelatorul de legume-fructe, frigiderul pentru lactate şi cel de ouă au urme de rugină, chedere cu mucegai şi mizerie. 

Comisarii ANPC au mai găsit telemea de vacă şi unt depozitate la temperaturi de peste 20 de grade Celsius, în condiţiile în care indicaţia producătorilor este să fie ţinute la 2- 4 grade. 

Alte nereguli au fost: prezenţa muştelor în bucătărie, folosirea ustensilelor de plastic, păstrarea ustensilelor de curăţenie (mop, găleată, mătură) lângă materiile prime, urme de mucegai în chiuveta din bucătărie, erau folosite cuţite şi ustensile neconforme, din lemn, uzate şi cu nituri, iar coşurile de gunoi erau fără capac şi sistem de acţionare cu pedala. 

ADVERTISING

Horia Constantinescu, şeful ANPC, a precizat că au fost găsite nereguli şi la meniu, în sensul că nu erau informaţi clienţii cu privire la declaraţiile nutriţionale, la lista substanţelor posibil alergene şi nu era făcută menţiunea "produs din produs decongelat".

Echipele de la ANPC au verificat şi spaţiile de cazare de la Vila Mândru din Costineşti. 

“Operatorul economic deţine spaţii de cazare - 22 camere, care la data şi ora controlului erau ocupate în totalitate. S-a permis controlul în una din aceste camere unde s-a constatat lipsa informaţiilor cu privire la serviciile gratuite şi cu plată, conform clasificării, lipsa informaţiilor cu privire la instrucţiunile de utilizare a telecomenzii aferente aparatului de aer condiţionat - televizor, iar furnirul patului era depreciat”, a mai afirmat Horia Constantinescu. 

El a adăugat că au fost găsite probleme şi la piscina vilei respective. 

“S-a constatat utilizarea unor saltele cu pete şi neigienizate. Nu se menţionează adâncimea acesteia, lipsa punctului negru pe fundul apei care să ateste claritatea acesteia. Nu există registru care să ateste clorinarea apei”, a mai declarat preşedintele ANPC. 

Au fost retrase din consum aproape 11 kilograme de produse şi se va face propunere de închidere temporară pentru bucătăria şi piscina vilei. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇