Costinești riscă să rămână fără statutul de stațiune. Ce spune ministrul Turismului despre prețurile de pe litoral

Costinești riscă să rămână fără statutul de stațiune. Ce spune ministrul Turismului despre prețurile de pe litoral

Ministrul Turismului, Daniel Cadariu, consideră că acum Costineştiul „arată foarte rău” şi, dacă lucrurile nu se vor îndrepta, are varianta extremă de a-i ridica statutul de staţiune.

Întrebat la Prima TV  de ce arată dezolant staţiunea Costineşti, cândva una dintre cele mai apreciate de pe litoralul românesc, ministrul Turismului a răspuns că aceasta este „excepţia nedorită”, explicând că la finalul lunii martie a fost în staţiunile de la mare şi în celelalte lucrurile „arată bine spre foarte bine”. 

„Mai mult ca sigur acolo oamenii au fost concentraţi doar pentru a obţine beneficii economice şi mai puţin pentru a face investiţii, astfel nu s-ar explica modul în care arată în momentul de faţă această staţiune de renume a litoralului românesc”, adaugă Cadariu.

ADVERTISING

El avansează ideea posibilităţii ridicării statutului de staţiune pe care îl deţine, în prezent, Costineştiul. 

„Staţiunea arată foarte rău din punctul meu de vedere, motiv pentru care, în săptămânile următoare incursiunii mele pe litoral, am trimis echipa de control de la direcţia de specialitate din minister şi concluziile au fost că s-a confirmat ceea ce am văzut personal.

La câteva zile, am avut o întâlnire la nivel de minister cu conducerea celor două societăţi ale BTT-ului şi cu primarul de la Costineşti, discutând despre starea de fapt.

O săptămână mai târziu, o echipă de la minister a plecat la Costineşti pentru a face un plan de control pentru a apela la proprietari şi la administratorii locali de acolo să ne permită accesul în structurile de cazare şi în structurile de alimentaţie publică, cele pe care ministerul poate să le acrediteze, să le clasifice şi să constatăm dacă mai sunt sau nu întrunite condiţiile iniţiale, dacă mai merită acelaşi număr de stele sau dacă nu cumva suntem puşi în situaţia de a retrage acele certificate de clasificare, rămânând ca variantă extremă posibilitatea ca, dacă lucrurile nu se îndreaptă, ministerul să propună Guvernului adoptarea unei HG pentru a retrage statutul de staţiune turistică pe care îl are în momentul de faţă Costineştiul.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Sunt multe locuri în staţiune care reprezintă, pur şi simplu, pericol public: bucăţi din faţade care stau să cadă, sunt şi structuri care din punctul meu de vedere sunt în pericol de a se prăbuşi, pe aleea principală sunt nenumărate spaţii de comerţ, dar şi de alimentaţie publică construite de-a valma, de-a lungul timpului... stai şi te întrebi cum au funcţionat şi cum funcţionează, celelalte instituţii cum au putut să accepte: şi ANPC-ul, şi ISU, şi Direcţia Sanitar Veterinară cum au putut să accepte aşa ceva?”, a afirmat ministrul.

ADVERTISING

Unde va merge în vacanţă. E litoralul scump?

Pe de altă parte, Cadariu îşi propune ca anul acesta să meargă, împreună cu familia, pe litoral, la Timişoara şi în Delta Dunării.

„Îmi propun să ajung pe litoral din nou, ca şi anul trecut, îmi propun să ajung la Timişoara, e Capitală Culturală Europeană, dacă e posibil să mai ajung o dată în Delta Dunării, pentru că am fost o singură dată cu familia. Vom vedea. Îmi plac toate, doar timp să fie şi familia să poată să mă însoţească”, a afirmat Daniel Cadariu.

Cadariu spune că, în calitate de turist, de peste 15-16 ori a fost, de-a lungul timpului, la Mamaia. 

De asemenea, întrebat dacă în opinia sa litoralul românesc este scump, ministrul a răspuns: „Şi da, şi nu”.

„Până la urmă, discutăm de o economie de piaţă şi stai şi te întrebi: e scump sau e ieftin?

Atâta vreme cât în sezonul estival, în cele trei luni, nu găseşti locuri de cazare pe litoral, înseamnă că funcţionează cererea şi oferta.

Se poate pune întrebarea: omul obişnuit îşi poate permite litoralul românesc? Sunt şi cazuri unde îşi poate permite, dar sunt şi multe cazuri unde preţurile sunt mult prea mari. Pe de altă parte, analiza trebuie făcută funcţie de ce se oferă, faţă de preţul cerut şi dacă oferta corespunde cererii, sunt clienţi”, mai spune ministrul Turismului.

În ceea ce priveşte turismul, Cadariu a arătat că anul trecut „activitatea turistică a stat foarte bine”, înregistrând o creştere de 21% a numărului de turişti.

El a subliniat însă că excepţia a fost litoralul, care a înregistrat o scădere de 1-2%. 

Daniel Cadariu a ţinut să precizeze că şi în Grecia sau Turcia sunt staţiuni „rămase în urmă”, amintind că în spaţiul public au fost prezentate nemulţumiri ale unor turişti privind curăţenia şi serviciile din alte ţări cunoscute pentru staţiunile estivale şi plajele lor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇