12 militari români vor deschide parada de Ziua Franţei pe Champs-Elysées

12 militari români vor deschide parada de Ziua Franţei pe Champs-Elysées

Ucraina va fi în prim-plan la tradiţionala defilare militară de la Paris de Ziua Franţei, la 14 iulie, care va onora ţările din Europa de Est şi trupele franceze desfăşurate pe teritoriul acestora în cadrul NATO.

În acest an, când războiul a revenit în Europa, prin conflictul declanşat la 24 februarie de Rusia în Ucraina, parada terestră de pe celebrul bulevard Champs-Elysées va fi deschisă de drapelele celor nouă ţări străine invitate, dintre care majoritatea vecine cu Rusia sau Ucraina: Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, România şi Bulgaria.

ADVERTISING

Vor urma trupele franceze desfăşurate recent pe flancul estic din Europa. Parisul şi-a consolidat net prezenţa pe flancul estic de la începutul războiului din Ucraina, reducându-şi în acelaşi timp misiunile militare din Sahel.

Aproximativ 500 de soldaţi francezi au fost trimişi de urgenţă la sfârşitul lunii februarie în România, pentru a întări poziţia defensivă a NATO.

Franţa joacă un rol de naţiune-cadru în această misiune multinaţională, care urmează să îşi sporească prezenţa cu 1.000 de militari până la sfârşitul anului. La rândul său, Parisul este pregătit să îşi majoreze contingentul dacă va fi nevoie.

ADVERTISING

Ambasadorul României la Paris, Luca Niculescu, a precizat că 12 militari români vor deschide parada militară pe cel mai cunoscut bulevard parizian. Militarii români sunt de câteva zile în Franța și fac exerciții încă din zori pentru această manifestare foarte importantă.

Franta-militari-romani
Foto: Facebook/Luca Niculescu

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇