Studenţii au dus cozonac cu rahat la poarta lui Cîmpeanu: "Procentul alocat Educaţiei e ruşinos!"

Studenţii au dus cozonac cu rahat la poarta  lui Cîmpeanu: "Procentul alocat Educaţiei e ruşinos!"

Reprezentanţii studenţilor au fost, miercuri, la Ministerul Educaţiei, pentru a le livra guvernanţilor nişte cozonac cu rahat.

Tinerii au recurs la această formă inedită de protest pentru a atrage atenţia asupra procentului „ruşinos” din PIB alocat în 2022 pentru Educaţie.

"Ne-am strâns în fața Ministerului Educației pentru a-i colinda pe decidenții ce au în grija lor educația din România! Le-am adus cozonaci cu rahat, simbol al atitudinii guvernanților - indolență îmbrăcată în vorbe goale, pe care studenții nu o acceptă.

După aprobarea pe repede înainte, fără vreo dezbatere publică a legii bugetului de stat pentru anul 2022, am fost siderați de faptul că Guvernul a ratat toate obiectivele legate de sprijinirea studenților asumate prin planul de guvernare.

ADVERTISING

Vorbele goale și promisiunile înșelătoare sunt taxate de studenți. Astăzi am ieșit în stradă pentru a le oferi tuturor celor care preferă să neglijeze educația un cozonac cu rahat", este mesajul postat azi pe pagina ANOSR.

Procentul de 2,28% din PIB alocat Educaţiei este "ruşinos", mai afirmă Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România, într-un comunicat anterior.

"În ciuda solicitărilor studenţilor trimise Guvernului de a organiza dezbatere publică, conform legii, proiectul de buget a fost aprobat după nici o zi lucrătoare de la publicare. Mai mult decât atât, în cadrul întâlnirii din data de 20 decembrie, de la Guvern, nu am primit niciun fel de asigurare de la guvernanţi cum că ar exista vreun minim interes pentru revendicările noastre, chiar dacă acestea sunt asumate prin programul de guvernare.

ADVERTISING

Nu acceptăm ca angajamentele luate să reprezinte o simplă maculatură care să fie complet ignorată atunci când Guvernul este chiar în momentul de a le pune în practică. Procentul de 2,28% din PIB alocat Educaţiei este ruşinos şi reprezintă un mesaj privind importanţa Educaţiei pentru decidenţi", acuză ANOSR.

Studenţii burse mai mari

Studenţii solicită şi o creştere cu 121.741.904 lei, reprezentând 0,009% din PIB, a fondului pentru burse.

"Acesta este singurul mod prin care prevederile Legii educaţiei naţionale pot fi respectate, iar studenţii să primească burse în cuantumul minim calculat conform legii - cel puţin 700 de lei/lună (de la 580 lei/lună).

ADVERTISING

Considerăm această creştere imperioasă, peste jumătate din creştere fiind exclusiv ajustarea cu inflaţia, astfel încât bursa să îşi păstreze valoarea reală din 2017, ultimul an în care subvenţia a fost modificată.

Este de-a dreptul aberant cum în fila de buget dedicată Ministerului Educaţiei se prevede drept obiectiv corelarea nivelului burselor cu nevoile studenţilor, pentru a nu se realiza, de fapt, nicio modificare.

Impactul decisiv al burselor asupra accesului, parcursului şi finalizării studiilor de către studenţi este evident, iar modul de calcul actual, care exclude până şi mic-dejunul (ignorând complet alte cheltuieli de bază precum cele de igienă, îmbrăcăminte etc) nu poate fi menţinut", susţin reprezentanţii studenţilor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇