Filosoful Mihai Șora afirmă că în spatele intenției de a scoate Latina din programa elevilor se află ”lenea intelectuală”.
”În spatele intenției de a înlătura latina din școală văd revărsându-se, planturoasă și distrugătoare, lenea intelectuală. Este mai gravă decât „simpla“ indiferență față de cuvântul scris, față de un patrimoniu cultural, față de ceea ce ne constituie ca oameni. Este reflexul distructiv, legea nemărturisită a minimului efort, exact acea aversiune care te scoate de pe orbita ființelor gânditoare”, scrie Șora pe contul său de Facebook.
Filosoful notează mai că ”rămâi plutitor în vidul minții tale: nu cauți nimic, nu faci conexiuni între fenomene, nu știi și nici nu ții să afli ce splendori te-au precedat ori care este rostul tău pe lume”.
”Mintea fără conștiința de sine. Inutil de adăugat că tocmai aceste alcătuiri trândave sunt și cele mai viciate ori viclene, iar – dacă împrejurările istoriei le aduc la putere – ele își răspândesc secrețiile neguroase în Cetate și produc cele mai barbare dezastre”, se mai arată în postare.
Reacția filosofului vine după ce rezultatele chestionarelor lansate la începutul lunii martie de Ministerul Educației au relevat că atât profesorii, cât și părinții vor ca Latina să nu se mai regăsească în programa elevilor.
La întrebarea despre ce discipline nu ar trebui să se mai regăsească în programa elevilor, 32,97% dintre profesori au răspuns că Religia, iar 32,97% că Latina.
În rândul părinților, procentul care au răspuns că Religia nu ar mai trebui să se regăsească între orele de la gimnaziu este similar – 33%, în timp ce 27% dintre părinți nu mai vor ca în programă să se regăsească Latina.
Care sunt disciplinele care ar trebui să își reducă numărul de ore?
Profesorii: Toate disciplinele din Planul-cadru au fost menționate, dar cele mai frecvente propuneri ale profesorilor sunt următoarele: Elemente de limbă latină și cultură romanică, Educație tehnologică, pentru că abordarea este la un nivel teoretic (34%), Matematică – pentru că e dificilă, orele ar trebui transferate la clasa a VIII-a (27%) sau Fizică 29% (la clasa a VI-a este prea dificilă), Religie (25%).
Părinții aleg aceleași discipline, ordinea fiind: Elemente de limbă latină și cultură romanică (mai mult de 5.400 de persoane, reprezentând 25%), Educație tehnologică (mai mult de 5.100 de persoane, 24%), Educație socială (peste 4.000 de persoane, 19%), Religie (mai mult de 3.800 persoane, 18%).
Mai multe detalii aici - Ce ore ar trebui tăiate de la gimnaziu? Profesorii și părinții au răspuns Ministerului Educației
Citește și alte știri din Educație:
Profesorii de 10 de la Titularizare 2020: „E puțin mai dificil să faci grădiniță online”
Elevii care merg la școală vor purta măști
Monica Anisie: Școala știe cel mai bine cum stă din punct de vedere administrativ și epidemiologic
Adriana Pistol (INSP) e convinsă că deschiderea școlilor va aduce garantat noi focare de covid
Şcoală în pofida pandemiei - Cum funcționează deja în Germania