În unele regiuni, vacanţa de vară a luat deja sfârşit. Noul an şcolar urmează să înceapă în regim obişnuit. Dar situaţia din şcoli nu va fi normală, după cum se vede în landul Mecklenburg-Pomerania Anterioară.
Probabil că mulţi părinţi cu copii de vârstă şcolară se uită în Germania spre ce se întâmplă în landul Mecklenburg-Pomerania Anterioară, aflat în nord-estul ţării. În acest land de la Marea Baltică, şcoala a început deja în această săptămână.
În cele 16 landuri federale, vacanţa de vară este cuprinsă între date diferite, începând din iunie până în septembrie, astfel încât să nu se afle toţi concomitent în vacanţă.
Landul Mecklenburg-Pomerania Anterioară a intrat primul în vacanţă, astfel că marele test începe acolo.
În cele 563 de şcoli ale landului, 152.700 de eleve şi elevi merg de luni până vineri la şcoală, în regim "normal", cu minimum patru sau cinci cursuri pe zi. Chiar şi orele de muzică şi sport vor fi iarăşi permise.
Toate acestea sunt posibile fiindcă în landul Mecklenburg-Pomerania Anterioară există foarte puţine cazuri de COVID-19, a comunicat guvernul regional. Rata de infectare cu coronavirus este printre cele mai scăzute la nivel federal. Cu toate acestea, în şcoli situaţia nu va fi nici pe departe "normală".
Prevenirea infectărilor
Reguli stricte de igienă în şcoli, valabile la nivelul întregii ţări, vor fi în continuare aplicate pentru a împiedica răspândirea pandemiei.
Salutul cu contact direct la nivelul pielii este interzis. Se recomandă de asemenea elevilor, pe cât posibil, să nu-şi atingă faţa cu mâinile.
După fiecare oră de curs, clasa trebuie aerisită. Balustradele nu trebuie atinse la urcarea şi coborârea scărilor, iar elevii şi profesorii trebuie să-şi spele mâinile cât mai frecvent.
La dezinfectanţi se va recurge de la caz la caz, dar nu pulverizaţi pe suprafeţe, ci adăugaţi în apa de spălat pe jos. Purtarea măştii nu va fi obligatorie, iar profesorii se pot testa gratuit de coronavirus.
O noutate va fi de asemenea organizarea elevilor. De regulă, doi ani de învăţământ, de exemplu, clasele a V-a şi a VI-a, vor forma un soi de cohortă, care poate cuprinde şi câteva sute de elevi.
Pe cât posibil, se va evita ca diversele cohorte să aibă contact între ele. În schimb, cei care fac parte din aceeaşi cohortă nu mai trebuie să păstreze regulile de distanţare.
Fiecare cohortă va avea un perimetru propriu în curtea şcolii, la garderobă sau la cantină. Măsura a fost adoptată la recomandarea Institutului Robert Koch, autoritatea supremă în materie de sănătate în Germania, pentru a se putea trimite în carantină numai câte o cohortă în situaţia în care se vor depista cazuri de infectare, urmând ca restul elevilor să-şi continue cursurile.
Şcoala e în aer. De ce nu revin guvernanţii cu picioarele pe pământ?
Este planificat şi învăţământul la distanţă
Învăţământul online, de acasă, va avea pentru început loc în Mecklenburg-Pomerania Anterioară doar prin excepţie. Pentru clasele a I-a şi a II-a sunt prevăzute doar trei ore de învăţământ la distanţă din totalul de 40 de ore săptămânale, iar pentru clasele VII - IX, 26 din totalul de 101.
Potrivit Ministerului regional al Învăţământului, învăţământul la distanţă se va practica mai ales acolo unde nu vor putea veni la clasă profesorii fiindcă fac parte din grupele de risc.
Învăţământul la distanţă este însă inclus în planificare şi pentru eventualitatea înmulţirii cazurilor de infectare.
Material didactic nou
Şcolilor li se oferă un sistem comercial de management al învăţământului din Norvegia, bazat pe cloud. Potrivit paginii de web, produsul există acolo pe piaţă deja de 20 de ani.
În plus, zilele acestea au fost distribuite de guvernul federal către comune 10 milioane de euro din portofoliul Pactului Digital.
Din aceşti bani vor fi achiziţionate laptopuri şi altă aparatură electronică, pe care elevii o vor putea împrumuta, la nevoie. În ultima vreme s-au făcut auzite avertismente la nivel federal că există elevi din familii defavorizate care nu deţin un computer şi nu pot participa la învăţământul online.
Ce riscuri există?
Dacă se va înregistra un nou val de infectări, în Germania nu decid şcolile ce este de făcut, ci inspectoratele sanitare locale.
Acestea vor decide dacă se va plasa o clasă în carantină sau se va închide o şcoală sau alta. Clasa politică este însă de acord că măsurile ample de închidere a şcolilor, aşa cum s-a întâmplat în timpul lockdown-ului, trebuie evitate pe cât posibil.
Există şi numeroşi medici care se declară în favoarea învăţământului în condiţii cât mai normale. Aceasta şi fiindcă şcolile nu sunt pe lista instituţiilor cu grad ridicat de risc.
În landul federal Saxonia au fost testaţi în luna mai 2.600 de elevi şi profesori. Nu s-a constatat nicio infectare acută, potrivit lui Wieland Kiess, şeful Clinicii Universitare din Leipzig, care a derulat testările.
Mai puţin de 20 dintre ei au avut anticorpi în sânge, indiciul unei infectări vindecate.
Copiii nu sunt o mare sursă de infectare pentru adulţi, susţine Kiess.
De aceea, el se pronunţă împotriva închiderii, la scară mare, a şcolilor, în cazul apariţiei de noi cazuri.
O nouă închidere a şcolilor nu ar fi benefică pentru dezvoltarea elevilor şi ar avea urmări fizice şi psihice. Această opinie este împărtăşită şi de Colegiile Federale ale Medicilor.
Kay-Alexander Scholz