Alexandru Rafila: Dacă primarii nu pot face școlile funcționale din septembrie, nu merită să candideze din nou

Alexandru Rafila: Dacă primarii nu pot face școlile funcționale din septembrie, nu merită să candideze din nou

Profesorul Alexandru Rafila, repezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), consideră că procesul de redeschidere a școlilor nu trebuie aplicat similar pentru toate unitățile de învățământ.

Școlile au construcții diferite, clasele au dimensiuni diferite, numărul de elevi este diferit, mai ales între mediul rural și mediul urban.

”Este un proces complex, deschiderea școlii, el trebuie adaptat, trebuie să existe o gândire la nivel național, dar aplicabilitatea trebuie să fie individualizată pentru fiecare școală, pentru că fiecare școală este altfel.

ADVERTISING

Are o altă construcție, clasele au dimensiuni diferite, numărul de elevi este diferit, accesul la facilități sanitare este foarte diferit, mai ales între mediul rural și mediul urban”, a declarat Alexandru Rafila, luni seara, la Digi24.

Alte probleme, spune medicul, ar fi igienizarea școlilor și pregătirea cadrelor didactice pentru activități care să prevină transmiterea noului coronavirus.

”Discutăm de foarte mulți ani igienizarea școlilor, mie mi se pare că e o oportunitate să rezolvăm odată pentru totdeauna această problemă. Dar dincolo de condițiile igienice din școală, mai avem și particularități. O dată e pregătirea școlii, al doilea este pregătirea personalului din școală pentru activități care să prevină transmiterea, iar personalul trebuie să fie adaptat soluției de învățământ care este fezabilă pentru o anumită școală.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

(…) Nu e același lucru dacă ar începe școala mâine, nu e același lucru situația din județul Argeș și situația din județul Harghita. Nu trebuie să pun aceleași măsuri într-un județ sau în alt județ dacă au situații epidemiologice diferite”, precizează Rafila.

Primarii să dea dovada spiritului gospodăresc

Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) consideră că, în contextul în care se apropie alegerile locale, candidații la primării trebuie să dea dovada spiritului gospodăresc în această perioadă și să facă funcționale școlile.

ADVERTISING

În caz contrar, aceștia nu ar mai trebui să candideze.

”Acum mie mi se pare că toată lumea discută despre două lucruri care mi se par extrem de corelate – alegeri locale și redeschiderea școlilor. Păi, nu vă supărați, alegerile locale, cei care urmează să fie desemnați ca cei mai buni gospodari din localitățile din România n-ar trebui acum să dea dovada spiritului gospodăresc în această perioadă și să facă funcționale școlile?

Adică mie mi se pare că, dacă în această perioadă nu reușesc să facă acest lucru, discuția despre participarea lor la procesul electoral eu aș pune-o foarte serios sub semnul întrebării.

Adică vrei să mergi la alegeri, dar nu poți să gestionezi o problemă care, nu zic că este simplă, dar este rezolvabilă, să asiguri niște condiții igienice decente, n-aș spune minimale, că are un înțeles foarte divers, în funcție de persoana care apreciază acest lucru, niște condiții igienice decente în toate școlile din România. Și, atunci, răspunsul pentru alegeri, într-un fel, ar putea să se lege și el de acest obiectiv”, a subliniat Rafila.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇