Persoana care a fotografiat subiectele la Bac 2023 a fost identificată

Persoana care a fotografiat subiectele la Bac 2023 a fost identificată

Persoana care a fotografiat subiectele de la examenul de Bacalaureat 2023 şi le-a făcut publice a fost identificată.

Secretarul de stat Florin Lixandru spune că aceasta făcea parte dintr-o comisie de supraveghere, însă nu a dat detalii, potrivit Antena3.

"Am identificat situaţia. O persoană dintr-o comisie a transmis o poză cu subiectele. Persoana respectivă este anchetată, va suporta consecinţele potrivit legii. Dacă este cazul, mergem până la cercetarea penală", a declarat Florin Lixandru, care a fost audiat marţi, în Parlament, în legătură cu posibile fraude la Bac 2023.

ADVERTISING

Întrebat de senatorul USR Ştefan Pălărie dacă are cunoştinţă câţi dintre profesorii care fac subiectele dau şi meditaţii, Florian Lixandru a răspuns: „Nu pot să vă spun, pentru că nu cunosc situaţia fiecărui profesor, ce face în particular”.

Atenţionat de senatorul USR că Ministerul Educaţiei are proceduri care separă rolul de a elabora subiecte cu cel de meditator în privat al unor elevi care urmează să dea examenul, secretarul de stat a explicat că „atâta vreme cât acele persoane au complet acel acord de confidenţial, se presupune că nu au voie să divulge nimănui dintre propunerile de scriere pe care le-au făcut”, transmite News.ro.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Deca a dat vina pe elevi

Săptămâna trecută, ministrul Ligia Deca spunea despre subiectele la bacalaureat apărute în spaţiul public că multe dintre aceste fotografii au fost realizate cu camere microscopice, aflate în nasture, şi s-au folosit căşti microscopice care sunt foarte greu de detectat de către comisii, dar susține, cu toate acestea, că „integritatea examenelor nu a fost afectată”.

Citeşte şi analiza Elevul strivit de sistem

Amintim că la toate probele de la sesiunea de vară a bacalaureatului 2023 subiectele au fost postate pe grupuri de WhatsApp ale elevilor, la scurt timp după începerea examenelor, iar candidații cereau rezolvările corecte.

ADVERTISING

„În fiecare astfel de caz am făcut investigaţii prin intermediul inspectoratelor. În unele cazuri a fost înlocuită comisia de examen, în alte cazuri, am înţeles că Parchetul s-a sesizat. Ceea ce noi trebuie să evităm pe viitor este utilizarea tehnologiei care avansează, din păcate, afectând integritatea Examenelor Naţionale. Înţeleg că multe dintre aceste fotografii au fost realizate cu camere microscopice, aflate în nasture. Este vorba despre căşti microscopice, care sunt la nivelul urechii şi sunt foarte greu de detectat de către comisii”, a spus Deca. 

Pe mai multe grupuri de WhatsApp ale elevilor au fost trimise fotografii cu subiectele, la scurt timp după începerea examenelor de la Bac 2023. Acest lucru s-a întâmplat miercuri cu subiectele la Geografie, dar și marți, când, la doar 5 minute după ce a început examenul, în mediul online au fost postate fotografii cu subiectele și elevii puneau întrebări despre rezolvarea lor.

În plus, luni, când a fost proba la Limba Română, înainte de examenul care cerea un sinonim pentru sintagma „de bună seamă", căutarea acesteia pe Dexonline a explodat la 100 de căutări în câteva ore, în timp ce în toată luna precedentă fusese căutată o singură dată.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇