Bac 2023: Ce spune o profesoară de la Colegiul Gheorghe Șincai despre lucrările anulate: Au fost două greșeli!

Bac 2023: Ce spune o profesoară de la Colegiul Gheorghe Șincai despre lucrările anulate: Au fost două greșeli!

Peste 70 de lucrări ale elevilor care au susţinut proba de Limba Română la examenul de bacalaureat 2023 au fost anulate la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din București.

Motivul: elevii nu au scris „Examenul Național de Bacalaureat” după modelul trimis de inspectorat. Decizia de anulare a lucrărilor a venit după o oră de la debutul examenului, fără a li se acorda timp suplimentar elevilor.

Silvia Mușatoiu, profesoară de matematică la colegiu, a explicat la Europa FM care au fost principalele două greșeli în această situație.

”A asistenților care nu au verificat titlul lucrării; Decizia președintelui de comisie de a anula lucrarea fără a acorda timp suplimentar celor care au trebuit să rescrie această lucrare de la capăt”, a declarat Silvia Mușatoiu.

ADVERTISING

Profesoara a subliniat că anularea lucrărilor la un examen nu reprezintă o problemă dacă acest lucru se întâmplă la început. Însă în acest caz a avut loc foarte târziu.

„Din punctul meu de vedere, anularea lucrărilor la un examen nu reprezintă o problemă dacă acest lucru se întâmplă la început. Sau hai să spunem la momentul potrivit. Dacă acești copii au greșit într-adevăr titlul – nu era vorba că nu a încăput pe două rânduri, ci era vorba de faptul că un cuvânt trebuia scris ca în model, pe rândul al doilea și nu pe primul rând. Or, asta depinde foarte mult și de scrisul pe care îl are un copil, cât de larg, cât de strâns, cât de mic, cât de mare.

ADVERTISING

Dacă supraveghetorii ar fi fost instruiți cum trebuie și la începutul probei ar fi verificat ce au scris copiii în colțul care se secretizează și cum au scris titlul, atunci, anularea lucrării, în cazul în care se constata că este o greșeală, se întâmpla la începutul probei.

Copilul nici nu văzuse subiectul în momentul despre care vorbesc eu – nu ar fi fost nicio problemă pentru că li se schimba foaia, era prima foaie, o rescriau și când venea subiectul începeau să redacteze rezolvarea subiectului.

Numai că la noi nu s-a petrecut așa. Asistenții au lăsat să curgă proba. Dacă greșeala s-a întâmplat la început, atunci nu a fost observată și copiii au început să scrie pe foile acestea, au umplut 3-4 foi până când a venit președintele comisiei și a constatat această greșeală. Așa că a anulat lucrările.

ADVERTISING

Poate nu ar fi fost nici aceasta o problemă dacă președintele ar fi văzut că de la începutul probei până la momentul la care dumnealui a anulat lucrarea a trecut o oră, o oră și jumătate de la începutul probei.

Nu din vina copilului, ci din vina asistentului care nu a anulat la timp acea lucrare. Or, asta însemna să dea copilului timp suplimentar să poată rescrie acea bucată din teză redactată deja și apoi să se ocupe de rezolvarea celorlalte subiecte”, a precizat Silvia Mușatoiu.

Deca a trimis Corpul de Control la colegiu

Minstrul Educaţiei, Ligia Deca, a anunţat joi că a trimis Corpul de Control să meargă să verifice ce se întâmplă la Liceul Gheorghe Şincai şi au un prim raport din partea Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, în urma scandalului provocat de anularea mai multor lucrări la bacalaureat.

”Ieri am trimis ordinul de serviciu pentru Corpul de Control să meargă să verifice ce se întâmplă acolo. Avem un prim raport din partea Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, care a analizat toate tipurile de lucrări anulate şi cele anulate care aveau doar prima filă şi cele care aveau mai multe file, pentru a avea o imagine cât mai completă asupra a ceea ce s-a întâmplat acolo”, a spus ministrul Ligia Deca, potrivit News.ro.

Ea a precizat că, ”acolo unde se anulează lucrări, se anulează de către cei care supraveghează sau de către cei din comisii, pentru a evita ca, ulterior, la corectură, să se considere că lucrarea are semne distinctive şi să se anuleze în întregime”.

”În măsura în care aceste anulări au fost făcute conform procedurii pe care o avem, Corpul de Control o să analizeze şi o să clarificăm această situaţie inclusiv public. Cred că trebuie să existe un echilibru între a evita situaţiile de fraudă şi a ajuta copiii, totuşi, să nu aibă un motiv suplimentar de stres la examenele naţionale”, a adăugat Ligia Deca.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇