Deca spune că elevii au folosit camere foto montate în nasturi și căști microscopice pentru a copia. Cu toate acestea, „nu a fost afectată integritatea examenelor”

Deca spune că elevii au folosit camere foto montate în nasturi și căști microscopice pentru a copia. Cu toate acestea, „nu a fost afectată integritatea examenelor”

Ministrul Ligia Deca a declarat, joi, despre subiectele la Bacalaureat apărute în spaţiul public că multe dintre aceste fotografii au fost realizate cu camere microscopice, aflate în nasture, şi s-au folosit căşti microscopice care sunt foarte greu de detectat de către comisii, dar susține, cu toate acestea, că „integritatea examenelor nu a fost afectată”.

Amintim că la toate probele de la sesiunea de vară a Bacalaureatului din acest an, subiectele au fost postate pe grupuri de WhatsApp ale elevilor la scurt timp după începerea examenelor, iar candidații cereau rezolvările corecte.

ADVERTISING

„În fiecare astfel de caz am făcut investigaţii prin intermediul inspectoratelor. În unele cazuri a fost înlocuită comisia de examen, în alte cazuri, am înţeles că Parchetul s-a sesizat. Ceea ce noi trebuie să evităm pe viitor este utilizarea tehnologiei care avansează, din păcate, afectând integritatea Examenelor Naţionale. Înţeleg că multe dintre aceste fotografii au fost realizate cu camere microscopice, aflate în nasture. Este vorba despre căşti microscopice, care sunt la nivelul urechii şi sunt foarte greu de detectat de către comisii”, a spus Deca. 

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ea a precizat că în astfel de cazuri au nevoie tot de ajutorul tehnologiei pentru a descoperi tentativele de fraudare.

„În fiecare caz în care subiectele au ieşit în spaţiul public, în timpul examenului, niciodată înainte ca elevii să intre în săli, subiectele nu au fost publice. Deci nu a fost afectată integritatea evaluării naţionale sau a examenului de Bacalaureat. Însă, şi acolo unde ele au ieşit înainte de publicarea lor oficială de către Ministerul Educaţiei am realizat anchete şi s-au luat măsuri”, a arătat ea. 

ADVERTISING

Ministrul a menţionat că, „având în vedere avansul tehnologic este destul de greu de identificat”. 

„O să facem o discuţie la nivelul instituţiilor statului şi să vedem cu putem să prevenim astfel de lucruri pe viitor. Înainte se folosea telefonul mobil, acelea nu sunt permise. În cazul acestor tipuri de echipamente trebuie să găsim altă modalitate de prevenţie”, a spus ea. 

Pe mai multe grupuri de WhatsApp ale elevilor au fost trimise fotografii cu subiectele, la scurt timp după începerea examenelor. Suspiciunea este că foile au fost fotografiate chiar de elevi după ce le-au primit și, în plus, mai mulți copii cereau răspunsurile, deși regulile interzic accesul în sala de examen cu telefoane sau alte mijloace electronice de comunicare.

Acest lucru s-a întâmplat miercuri cu subiectele la Geografie, dar și marți, când la doar 5 minute după ce a început examenul, în mediul online au fost postate fotografii cu subiectele și elevii puneau întrebări despre rezolvarea lor.

În plus, luni, când a fost proba la Limba Română, înainte de examenul care cerea un sinonim pentru sintagma „de bună seamă", căutarea acesteia pe Dexonline a explodat la 100 de căutări în câteva ore, în timp ce în toată luna precedentă fusese căutată o singură dată.

Vă recomandăm analiza Elevul strivit de sistem


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇