Pandemia afectează și mai mult educația celor defavorizați. Află cum poți schimba, cu o carte, povestea unui copil sărac

Pandemia afectează și mai mult educația celor defavorizați. Află cum poți schimba, cu o carte, povestea unui copil sărac

În prima zi de școală Asociația OvidiuRo a făcut un apel de implicare pentru a asigura cărți și acces la educație copiilor preșcolari din zone defavorizate.

Astfel, asociația a lansat campania „Schimbă-le povestea!”, cu scopul de a sublinia importanța accesului tuturor copiilor la o educație timpurie de calitate și de a asigura fondurile necesare oferirii de cărți copiilor preșcolari.

„În noua realitate generată de pandemia de COVID-19, copiii care trăiesc în medii defavorizate nu au avut acces la grădiniță și la școala online, de aceea s-a adâncit decalajul educațional și au crescut șansele de abandon școlar.

În plus, copiii din familiile sărace nu au deloc cărți acasă, iar în grădinițele din zonele defavorizate există de cele mai multe ori doar cărți de colorat, ceea ce creează un impediment major în pregătirea pentru școală a acestor copii”, transmit reprezentanții asociației, într-un comunicat remis SpotMedia.ro.

Aociațiea precizează ca în România sunt, conform datelor furnizate de INS, aproximativ 600.000 de copii de vârstă preșcolară (3-5 ani) și 35.000 de educatori.

Aproximativ 83% dintre copii sunt înscriși la grădiniță. Acest procent este cu 10%  mai mic în mediul rural față de cel urban. Dar problema majoră rămâne prezența zilnică extrem de scăzută a acestor copii la grădiniță.

Rata de părăsire timpurie a grădiniței și a școlii din țara noastră rămâne la unul dintre cele mai mari niveluri din Europa – 18,1%, iar în mediul rural ajunge chiar la 26,6%, față de 10,6% media europeană în 2018, pe fondul gradului de sărăcie și al gradului scăzut de educație al părinților.

O carte poate schimba povestea unui copil sărac. Cei care nu interacționează în primii ani de viață cu poveștile întâmpină dificultăți în învățarea citit-scrisului și, de multe ori, ajung chiar să abandoneze școala. Am știut de la început că am pornit pe un drum lung, dar necesar pentru copiii care trăiesc în sărăcie: să le schimbăm povestea și viața, prin educație.

Maria Gheorghiu, cofondator OvidiuRo.

SMS la 8844 cu textul CARTE

Prin mesajul campaniei Schimbă-le-povestea”, Asociația OvidiuRo face un apel către toți cei care se pot implica și își doresc să susțină educația preșcolară a unui copil sărac – să trimită un SMS (recurent, cu valoarea de 2 EUR/ lună), la 8844 cu textul CARTE.

Fiecare SMS trimis reprezintă o carte care va fi oferită unui copil sărac. De cele mai multe ori, va fi prima lui carte. Va fi începutul unei noi povești, poate va fi pagina întoarsă către un viitor mai bun.

A.G.