Nu doar profesorii, ci și deputații sunt amânați la vaccinare. Ministrul Educației anunță că redeschiderea școlilor merge înainte și că dispar panourile de plexiglas, după ce s-au cheltuit pe ele milioane de lei

Nu doar profesorii, ci și deputații sunt amânați la vaccinare. Ministrul Educației anunță că redeschiderea școlilor merge înainte și că dispar panourile de plexiglas, după ce s-au cheltuit pe ele milioane de lei

Campania de vaccinare în România s-a împotmolit și autoritățile au anunțat deja că pentru personalul esențial programarea e amânată cu 10 zile. Asta îi include și pe profesori, astfel că întrebarea tuturor a fost ce se întâmplă cu planul de redeschidere a școlilor.

Răspunsul a venit de la ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, care spune că redeschiderea nu este condiționată de vaccinarea cadrelor didactice, ci doar de evoluția epidemiei.

ADVERTISING

„Încă din data de 14 ianuarie a fost anunţat public faptul că vaccinarea este un element important, care, însă, nu condiţionează interesul major de deschidere a şcolilor cu prezenţă fizică în data de 8 februarie, sub rezerva evoluţiei epidemiologice.

(…) Evoluţia epidemiologică este factorul care determină decizia de a deschide şcolile pe data de 8 februarie după cele trei scenarii. (…) Vaccinarea nu condiţionează. (…)

Noi, din Educaţie, venim cu aceleaşi elemente care pledează pentru deschiderea şcolii pe 8 februarie considerând că riscul nu poate fi eliminat total nici în România, nici într-o altă ţară, dar el trebuie păstrat în limitele în care poate fi gestionat”, a explicat Cîmpeanu, la Antena 3, citat de Agerpres.

ADVERTISING

Fără panouri de plexiglas: ”Mai mult încurcă”

Privind în perspectiva deschiderii școlilor, se pregătește un ordin comun al miniștrilor Educației și Sănătății, care va cuprinde atât măsurile deja luate de școli, cât și altele noi.

”Acele celebre panouri de plexiglas – între timp o lume întreagă şi-a dat seama că, atâta vreme cât nu sunt instalate în săli care să aibă instalaţie de climatizare care să scoată aerul, mai mult încurcă decât ajută, spre exemplu”, a arătat ministrul Educaţiei.

„Avem modelul unor state europene care au avut deschisă şcoala, ne uităm la ce s-a întâmplat în acele state. Spre exemplu, sunt clase cu dimensiuni comparabile cu cele din România, cu efective de elevi de 30 – 32 de elevi, în clase comparabile cu cele din România, au lucrat cu efective întregi şi nu au avut o creştere a ratei de infectare.

ADVERTISING

Ne uităm la măsurile pe care le-au luat aceste state care s-au dovedit a fi bune şi, sigur că da, analizăm în ce măsură putem să le preluăm în ordinul comun de ministru pentru a fi respectate în şcolile din România”, a completat ministrul.

Doar în Sectorul 5, fostul primarul Daniel Florea cheltuise pe ultima sută a mandatului de 1,5 milioane de lei.

Și vaccinarea deputaților a fost amânată

De situația în care suntem cu vaccinarea vor fi afectați și aleșii. Surse parlamentare au declarat pentru G4Media.ro că deputații români au fost înștiințați că procedura de vaccinare a fost amânată cu cel puțin două săptămâni.

”Ca urmare a deciziei Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, comunicată public în urmă cu câteva minute, Camera Deputaților a fost informată că a fost amânată procedura de vaccinare a deputaților care își exprimaseră opțiunea pentru vaccinare.

Cauza este dificultatea în aprovizionarea cu doze de vaccin, generată de producător. Amânarea este de cel puțin două săptămâni”, se arată în mesajul transmis deputaților.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇