Marius Nistor nu are încredere în memorandum și cere să se procedeze "așa cum s-a făcut pentru medici". Ligia Deca, pusă la punct de presă când confundă promisiunea cu un act normativ

Marius Nistor nu are încredere în memorandum și cere să se procedeze "așa cum s-a făcut pentru medici". Ligia Deca, pusă la punct de presă când confundă promisiunea cu un act normativ

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, nu este mulțumit de adoptarea de către Guvern a Declaraţiei privind politica sectorială de salarizare a personalului din sistemul naţional de învăţământ. El a spus că angajaţii care au declanşat greva sunt cei care vor decide dacă o continuă.

„Pe mine, sincer să fiu, m-ar fi mulţumit aplicarea în integralitate a grilei de salarizare. Aşa cum s-a procedat pentru medici, aşa ar fi trebuit să se procedeze şi pentru salariaţii din învăţământul preuniversitar”, a declarat Nistor, joi după-amiază, pentru News.ro.

Acesta a spus că, din informaţiile pe care le are, greva va continua vineri, iar mitingul de amploare anunţat va avea loc: „Singurii în măsură să ia o decizie vizavi de memorandumul care a fost adoptat de Guvernul României sunt colegii noştri. Ei vor da un răspuns în cunoştinţă de cauză. Greva am declanşat-o împreună, au semnat pentru declanşarea acestei acţiuni de protest; doar ei sunt în măsură să decidă ce anume se va întâmpla mai departe.”

Întrebat dacă îl mulţumeşte demersul Executivului de a adopta şi publica în Monitorul Oficial un astfel de document, liderul Spiru Haret a răspuns: „Pe mine, sincer să fiu, m-ar fi mulţumit aplicarea în integralitate a grilei de salarizare. Aşa cum s-a procedat pentru medici, aşa ar fi trebuit să se procedeze şi pentru salariaţii din învăţământul preuniversitar. Statul ar trebui să identifice sursele de finanţare necesare pentru acoperirea acelor creşteri salariale. Atât de necesare”.

ADVERTISING

Marius Nistor rămâne sceptic cu privire la promisiunile politicienilor. „În România nu poţi avea încredere nici în respectarea unei legi, pentru că legile au fost prorogate, cel puţin acele articole care prevedeau finanţarea sistemului de învăţământ preuniversitar şi nu numai.

Dar de undeva va trebui să începem, pentru că, indiferent ce se va întâmpla, tot politicienii sunt aceia care vor lua nişte decizii legate de salarizarea decentă în sistemul de învăţământ şi noi trebuie să îi determinăm să ia acele decizii”, a spus el.

Ministrul Educației, contrazis de jurnaliști

Neîncrederea liderului sindical este întemeiată, având în vedere că ministrul Educației susţine că Declarația privind politica de salarizare a personalului din sistemul naţional de învăţământ este un document publicat în Monitorul Oficial, Ligia Deca fiind contrazisă de jurnaliști.

Aceștia i-au demonstrat Ligiei Deca, fost consilier al președintelui Iohannis, că doar hotărârile de guvern sau ordonanțele de urgență sunt acte normative.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

"O serie întreagă de decizii importante se asumă de către guvern prin memorandum. Grila de salarizare se asumă prin legea salarizării care se află în negociere la Ministerul Muncii. Angajamentul dorit de dascăli într-o formă oficială publicată în Monitorul Oficial e inclus în acest memorandum", a spus Deca, după ce reporterii i-au arătat că declarația guvernului nu este act normativ.

"E un angajament politic, semnat de premier, ministrul Educației, al Finanțelor, Muncii. Valoarea cuvântului dat și a semnăturii unui ministru rămâne valabilă", a adăugat ea, citată de Edupedu.ro.

Întrebată dacă memorandumul poate fi atacat în instanță, după ce sindicatele au arătat că nu există această posibilitate întrucât este vorba de un act pur declarativ, Ligia Deca a evitat un răspuns clar. "Soluțiile pentru ieșirea din criză nu se află în instanță, ci în onorarea cuvântului dat", a spus ea. "Dialogul e modul în care putem detensiona situația din Educație. Nu cred că instanța o poate rezolva", a adăugat ministrul.

Schimbul de replici dintre ministrul Deca și jurnaliști poate fi urmărit în această înregistrare video, de la minutul 24:30:

06/08/23: Briefing de presă la finalul ședinței de guvern

În cele din urmă, Deca a fost salvată de Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului: "Cu permisiunea doamnei ministru, aș vrea să vin cu câteva detalii", a spus acesta, repetând informațiile date de Ligia Deca.

ADVERTISING

Memorandumul, o promisiune și atât

Memorandumul contestat de sindicaliști a fost inițiat de Ligia Deca, ministrul Educației, avizat de Marius Budăi (PSD) – ministrul Muncii și de Adrian Câciu (PSD) – ministrul Finanțelor.

Specialiştii în Drept consideră că acest document nu are nicio valoare legală, fiind în general un act intern al Guvernului, fără valoare juridică sau impact pentru populație, iar în trecut astfel de documente au fost încălcate de instituția care le-a emis.

Fostul şef CCR Augustin Zegrean spune că, în acest memorandum, Guvernul doar face niște promisiuni: "Mai bine îi spuneau 'promisiune' și îl publicau așa, că tot aia era", a spus el.

Spre deosebire de un act normativ (lege sau ordonanţă), "în baza acestui memorandum, profesorii nici nu vor putea să dea în judecată Guvernul dacă nu-și îndeplinește obligațiile", a spus Zegrean. "Guvernul nu-și asumă riscul să dea o ordonanță, pentru că se teme că, dacă nu respectă, o să fie dat din nou în judecată", a explicat acesta, citat de EduPedu.

Ulterior, în şedinţa de guvern, premierul a explicat că în Monitorul Oficial va apărea doar o declaraţie:

"Vom aproba un memorandum în cadrul unei declarații pe care o vom aproba în Guvern și publica în Monitorul Oficial. Împreună cu dl Ciolacu să ne asumăm în cele două partide să semnăm un angajament politic".

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a confirmat că va exista „o declarație” care se va publica în Monitorul Oficial, având în vedere că regulamentul legal privitor la memorandumuri prevede că acest tip de act nu se publică în MOf.

Memorandumul „e însoțit de o declarație, care poate fi publicată în Monitorul Oficial și va fi publicată în Monitorul Oficial. Declarația va conține exact aceleași prevederi care sunt în memorandum”, a declarat Marius Budăi, la RRA.

Pericol de radicalizare

Profesorii sunt conștienți că memorandumul anunţat de Guvern este doar o promisiune şi nu există nicio garanţie că va fi respectat, iar în aceste condiții există riscul ca această grevă să se radicalizeze, a declarat Adrian Voica, liderul Sindicatului Învăţământ Preuniversitar “Muntenia” din Argeş.

"Această grevă se va radicaliza, iar pericolul este uriaş. Vor refuza efectiv să se mai prezinte la vreun examen sau la vreo acţiune pe care ministerul o va organiza pentru clasele de sfârşit de ciclu", a spus acesta, citat de News.ro.

Amintim că după ședința de guvern de joi, Ligia Deca a prezentat cele mai noi măsuri luate în Educaţie în urma grevei profesorilor:

  • încheierea situaţiei şcolare pentru elevii din clasele terminale a fost prelungită până în 13 iunie;
  • mediile se vor putea încheia cu doar două note;
  • probele de competențe de la bacalaureat, care erau programate să înceapă în 12 iunie, au fost amânate pentru 14 iunie.

Ministrul a precizat că modificările propuse asigură cadrul legal pentru încheierea situaţiei şcolare a elevilor cu minimum două note/calificative de către profesorii care sunt în activitate în această perioadă sau care îşi reiau activitatea, şi nu implică încheierea situaţiei şcolare de către conducerea unităţii şcolare sau de către un alt cadru didactic decât cel care predă la clasă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇