Legislația în vigoare nu obligă autoritățile locale să închidă toate unitățile de învățământ odată cu depășirea incidenței de 3 infectări la mia de locuitori.
Totuși, majoritatea autorităților din orașele sau localitățile care au trecut acest prag al epidemiei de Covid au luat această decizie.
Conform EduPedu.ro, legislația prin care autoritățile stabilesc scenariul aplicat școlilor este prevăzută în trei acte normative:
- legea 55/2020, cadrul general,
- o hotărâre de guvern (856/2020) cu procedurile prin care instituțiile de decizie se organizează pentru a lua decizia,
- un ordin de ministru (ordinul comun MEC-MS 5487/1494/2020) care prevede procedura deciziei.
Lista localităților unde toate școlile s-au închis şi elevii învaţă de acasă
Legea 55 art. 38 - “pe durata stării de alertă, activitățile didactice ce impun prezența fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ se pot suspenda (...)”.
Ordinul 5487 prevede: “La o rată a incidenţei cumulate peste limita de alertă de 3/1.000 locuitori (...) CJSU/CMBSU poate decide, prin emiterea unei hotărâri, suspendarea temporară a activităţilor didactice care presupun prezenţa faţă în faţă din unităţile de învăţământ (scenariul 3), cursurile desfăşurându-se online. În absenţa unei astfel de decizii, unităţile de învăţământ din localitatea respectivă vor funcţiona în scenariul 2“.
Așadar, nu este obligatorie suspendarea cursurilor odată cu intrarea în ”scenariul roșu”, ci este suficientă trecerea la scenariul hibrid.
Adică:
Participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie şi Revenirea parţială (prin rotaţie de 1-2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu şi liceu, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie
Ordinul 5487
Este exact decizia pe care au luat-o oficialii din Bistrița. În Bistrița, școlile rămân în continuare deschise, doar că se va învăța în acest scenariu galben, din moment ce cel roșu este opțional!
Trebuie sau nu redeschise școlile?
În ultimele zile, întrebarea care a stat pe buzele tuturor este dacă a fost nevoie, într-adevăr, de închiderea unităților școlare pentru a stăvili pandemia de SARS-CoV-2.
Chiar astăzi, ASP a anunțat că va cere în instanță redeschiderea tuturor unităților de învățământ închise în contextul pandemiei de COVID-19.
Anterior, și Gabriela Firea a cerut acest lucru.
Iată aici toate declarațiile de presă susținute pe acest subiect de Gabriela Firea – Dedublarea Gabrielei Firea: Acum cere vehement deschiderea școlilor. În martie le voia rapid închise, deşi cazurile de Covid erau mult mai puţine
De menționat este că o analiză făcută asupra cazurilor de COVID-19 în ultimele 6 săptămâni, adică după ce a început școala, a arătat că deschiderea școlilor nu a dus la creșterea ratei de infectare în rândul tinerilor, mai exact categoria de vârstă 0 – 19 ani.
Totodată, ministrul Educaţiei Naţionale, Monica Anisie, susţine că în şcoli nu există pericolul ca elevii să se infecteze cu noul coronavirus. Ea afirmă că în interiorul unităţilor didactice sunt respectate toate regulile.
Anisie consideră că cifrele raportate în ultimele săptămâni, extrem de ridicate, nu sunt influenţate de faptul că elevii merg la şcoală.
Vezi detalii - Anisie: Nu şcoala este cea care influenţează creşterea numărului de îmbolnăviri, pericolul este dincolo de poarta şcolii
Citește și:
Iată cum au procedat alte țări: