Statul care obligă toate școlile să afișeze în clasă cele Zece Porunci

Statul care obligă toate școlile să afișeze în clasă cele Zece Porunci

Un proiect de lege care prevede afișarea celor „Zece porunci” în toate sălile de clasă stârnește indignare în statul american Louisiana.

Guvernatorul republican Jeff Landry a promulgat miercuri proiectul, care impune ca cele „Zece Porunci” să fie afişate pe un poster cu un font mare, ușor de citit, în toate sălile de clasă din şcolile publice, începând cu 2025.

Este primul stat din SUA care impune o astfel de măsură, scrie Newsweek.

Totodată, pe afișe va exista și o „declarație de context” de patru paragrafe, care descrie modul în care cele Zece Porunci „au fost o parte proeminentă a educației publice americane timp de aproape trei secole”. În plus, conform legislației, afișele ar urma să fie plătite prin donații.

ADVERTISING

Proiectul a stârnit numeroase controverse. Mai multe organizații pentru libertăţi civile au anunțat că vor contesta legea, argumentând că încalcă separaţia dintre biserică şi stat şi este în mod clar neconstituţională.

„Legea încalcă separația dintre biserică și stat și este în mod clar neconstituțională. Primul Amendament prevede că toți putem decide singuri ce credințe religioase, dacă există, să păstrăm și să practicăm, fără presiunea guvernului. Politicienii nu au voie să impună doctrina lor religioasă preferată elevilor și familiilor din școlile publice.

ADVERTISING

Comunitățile și școlile publice din Louisiana sunt diverse din punct de vedere religios, iar noua lege cere oficialilor școlii să promoveze anumite convingeri religioase. Toți elevii ar trebui să se simtă în siguranță și bineveniți în școlile noastre publice. Legea ar submina acest obiectiv și ar împiedica școlile să ofere o educație egală tuturor elevilor, indiferent de credință. Nu le vom permite parlamentarilor din Louisiana să submineze aceste drepturi de libertate religioasă", se arată într-un comunicat.

ADVERTISING

În schimb, reprezentantul statului Louisiana Dodie Horton, autorul republican al proiectului de lege, a respins îngrijorările oponenților.

„Legea nu impune o anumită religie, dar arată cu siguranță ce cod moral trebuie să respectăm cu toții. Având în vedere toate neregulile la care sunt expuși copiii noștri în sălile de clasă de astăzi, este imperativ să punem cele Zece Porunci la loc de cinste”, a spus Horton, pentru New York Times.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇