Deca anunță că vor exista 3 scenarii privind salarizarea în Educație. S-a discutat despre o echivalență cu grila de la Sănătate

Deca anunță că vor exista 3 scenarii privind salarizarea în Educație. S-a discutat despre o echivalență cu grila de la Sănătate

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat joi că vor exista trei scenarii de grilă în ce priveşte salarizarea în sistemul de învăţământ.

Ea a subliniat că toate acestea vor porni de la principiul că salariul debutantului sau al asistentului universitar trebuie să fie egal cu salariul mediu brut pe economie.

"S-a discutat calendarul de lucru, formatul. Urmează ca fiecare sindicat să îşi desemneze o echipă tehnică, care, alături de reprezentanţii Ministerului Muncii şi ai Ministerului Educaţiei, să lucreze concret.

ADVERTISING

S-a agreat că se va merge pe trei scenarii de grile, una dintre aceste grile fiind cea lucrată deja la Ministerul Educaţiei, împreună cu federaţiile sindicale, la sfârşitul anului trecut, începutul acestui an.

Am agreat că în circa 10 zile aceste echipe tehnice vor veni cu variantele şi domnul ministru Budăi a anunţat ieri: aceste variante vor fi transmise pentru evaluarea impactului, ca apoi ele să intre în discuţia politică cu liderii coaliţiei şi cu celelalte ministere, care trebuie să spună în ce măsură variantele sunt sustenabile din punct de vedere financiar", a afirmat ea, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria, la finalul şedinţei de Guvern.

Briefing de presă la finalul ședinței de guvern din 22 iunie

Briefing de presă la finalul ședinței de guvern din 22 iunie

Publicată de Ministerul Educației - România pe Joi, 22 iunie 2023

Întrebată care va fi cel mai mare salariu, Deca a replicat că acest aspect nu a fost stabilit, dar că s-a discutat inclusiv despre o echivalenţă cu anumite poziţii din grila de la Sănătate.

ADVERTISING

"Au existat discuţii pe această temă. A rămas ca în analiza celor trei scenarii să fie stabilit acest salariu. S-a discutat, în linii mari, despre o echivalenţă cu anumite poziţii din grila de la Sănătate. (…) Cam aceasta a fost discuţia, ca un profesor cu peste 25 de ani vechime, gradul 1, să aibă o echivalenţă cu o funcţie din contextul grilei de la Sănătate, cu un anumit tip de medic. Vă rog să-mi permiteţi să nu intru în detalii, pentru că a rămas o chestiune care va fi analizată de către grupurile tehnice şi va face parte dintre cele trei variante", a spus ea.

ADVERTISING

Ligia Deca a adăugat că sindicatele şi autorităţile susţin o salarizare cât mai motivantă pentru cadrele didactice, dar că trebuie stabilit modul în care acest sistem să fie unul sustenabil din punct de vedere financiar.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇