Ministrul Deca anunță cele mai recente cârpeli din Educație: Probe amânate la Bac. Medii încheiate cu 2 note. Memorandumul pentru salarii a devenit declarație

Ministrul Deca anunță cele mai recente cârpeli din Educație: Probe amânate la Bac. Medii încheiate cu 2 note. Memorandumul pentru salarii a devenit declarație

Ligia Deca a venit joi, după şedinţa de guvern, cu cele mai noi măsuri luate în Educaţie din cauza grevei profesorilor. Ministrul susţine că trendul dascălilor participanţi este în continuare descendent, dar a luat unele decizii forţată de contextul actual.

Ministrul Educaţiei anunţă că încheierea situaţiei şcolare pentru elevii din clasele terminale a fost prelungită până în 13 iunie. Iar mediile se vor putea încheia cu doar două note.

În plus, probele de competențe de la bacalaureat, care erau programate să înceapă în 12 iunie, au fost amânate pentru 14 iunie.

În ceea ce priveşte anunţatul memorandum pentru salarii, acesta a devenit o anexă la o declaraţie, care cuprinde o înşiruire de măsuri deja luate şi promisiuni.

Amânări pentru examenele naţionale

„Conform calendarului actual, mâine, 9 iunie, se încheie perioada de încheiere a situației școlare pentru clasele a VIII-a și a XII-a. Tot pe 9 iunie ar fi trebuit să se încheie înscrierile la Bacalaureat și la Evaluarea Națională. Având în vedere contextul actual, am semnat ordinul de ministru prin care pentru clasele a VIII-a, a XII-a și a XIII-a pentru seral și frecvență redusă, perioada de încheiere a situației școlare se prelungește până pe 13 iunie.

ADVERTISING

În ceea ce privește celelalte clase, nu se impun în acest moment modificări în ceea ce privește desfășurarea activităților de final de an”, a declarat Ligia Deca, citată de Mediafax.

„În acest context, probele de competențe din cadrul examenului de bacalaureat se vor susține în perioada 14-23 iunie. În ceea ce privește probele scrise pentru ambele examene naționale nu se impune în acest moment modificarea calendarului”, a mai spus ministrul Educației.

Mediile se încheie cu 2 note

Pe de altă parte, ordinul de ministru care prevede că mediile se pot încheia cu două note a fost trimis spre publicare, anunţă Ministerul Educaţiei.

"În anul şcolar 2022-2023, numărul minim de calificative/note acordate elevului la o disciplină de studiu este de două.

În anul şcolar 2022-2023, situaţia şcolară anuală a elevilor, pe clase, poate fi încheiată fără ca aceasta să fie validată de către consiliul profesoral din unitatea de învăţământ în şedinţa de încheiere a cursurilor şi fără ca acesta să aprobe raportul privind situaţia şcolară anuală", informează reprezentanţii ministerului.

Ministerul Educaţiei menţionează că modificările propuse asigură cadrul legal pentru încheierea situaţiei şcolare a elevilor cu minimum două note/calificative de către profesorii care sunt în activitate în această perioadă sau care îşi reiau activitatea, şi nu implică încheierea situaţiei şcolare de către conducerea unităţii şcolare sau de către un alt cadru didactic decât cel care predă la clasă.

ADVERTISING

Memorandumul a devenit declaraţie

Cât despre mult discutatul memorandum, Ligia Deca a anunţat că acesta a devenit o anexă la Declaraţia privind politica sectorială de salarizare a personalului din sistemul naţional de învăţământ.

”Toate categoriile de personal din învăţământ beneficiază şi vor beneficia de respectul pe care îl merită şi de majorările salariale cuvenite şi ca o garanţie suplimentară în acest sens, astăzi, în cadrul şedinţei de guvern a fost aprobată Declaraţia privind politica sectorială de salarizare a personalului din sistemul naţional de învăţământ, care are ca anexă un memorandum al Guvernului”, a precizat ministrul Deca.

Această declaraţie se publică în Monitorul Oficial, "îndeplinind astfel solicitarea cadrelor didactice de a avea garanţia unui act normativ publicat în MOf, care să răspundă revendicărilor". Doar că o simplă declaraţie nu este act normativ şi nu este opozabilă în instanţă.

ADVERTISING

O înşiruire de măsuri deja luate şi promisiuni

Iată şi ce conţine celebrul memorandum. Ligia Deca a menţionat că sunt subliniate toate măsurile pe care Guvernul deja le-a luat.

”În prima parte este vorba de majorările salariale din ultimii doi ani, a doua parte vizează investiţiile în infrastructura şcoală şi universitară, atât din fonduri europene, cât şi fonduri naţionale şi ele sunt toate listate pentru a se vedea clar atât amploarea, cât şi investiţia, urmând o secţiune care subliniază din nou elementele din noul pachet al Legilor Educaţiei, ce vin în sprijinul carierei didactice”, a spus Deca, citată de News.ro.

”Asumarea pe care Guvernul României o face astăzi include două măsuri principale, pe de o parte, garantarea principiului pe care se va baza noua grilă pentru învăţământ din legea salarizării şi anume faptul că salariul de bază al profesorului debutant sau al asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi care reprezintă 23% din maximul grilei de salarizare din sistemul public”, adaugă Deca.

Ministrul Educaţiei a mai afirmat că memorandumul asumă şi faptul că, pe perioada concediului de odihnă, precum şi în zilele de concediu plătit, personalul din învăţământ va avea dreptul la o indemnizaţie de concediu, calculată în raport cu numărul zilelor de concediu înmulţit cu media zilnică a salariului de bază şi a sporurilor şi indemnizaţiilor de care beneficiază potrivit legii.

Doar că memorandumul de la Guvern nu are nicio valoare legală, iar în MOf va apărea doar acea declarație. Aşa că iată ce spune un lider de sindicat: Greva se va radicaliza. Vor refuza efectiv să se mai prezinte la vreun examen!


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇