Concurs de eseuri despre Holocaust și combaterea extremismului și a antisemitismului, pentru elevi, profesori și publicul larg

Complexul Educațional Laude-Reut găzduiește, pe data de 26 ianuarie 2022, începând de la ora 16.00, cea de-a patra și ultima conferință online cu tema „1.700 de ani de istorie și cultură evreo-germană”, o inițiativă a guvernului federal german care marchează, printr-o serie de câteva sute de evenimente derulate în întreaga Europă, aniversarea a 17 secole de prezență a comunității evreiești în spațiul geografic și cultural german.

Ca și precedentele trei conferințe, și aceasta se va desfășura online, din motive de siguranță sanitară, participarea fiind gratuită. Evenimentul va putea fi urmărit în direct pe pagina de Facebook a Complexului Educațional Laude-Reut (https://www.facebook.com/LaudeReut/) și, în înregistrare, pe canalul de YouTube al instituției (https://www.youtube.com/channel/UCm7FyQ9biAzVC8uaPapfE7A).

ADVERTISING

Ce vom putea vedea în a patra ediție

Ciclul de conferințe culturale „1.700 de ani de istorie și cultură evreo-germană” celebrează realizările artiștilor, gânditorilor și oamenilor de știință evrei care au trăit și au lucrat în Germania, contribuind în mod decisiv la înflorirea culturii germane și europene. Manifestarea este organizată în România de către reprezentanța diplomatică a Germaniei în România, în parteneriat cu Ambasada României la Berlin și Ambasada Israelului la București, alături de Fundația Magna Cum Laude-Reut, Fundația Reut și Complexul Educațional Laude-Reut.

ADVERTISING

La precedentele ediții, derulate începând din primăvara anului trecut, participanții au putut urmări în direct prezentări, intervenții și dezbateri cu personalități de prim-rang ale lumii diplomatice și academice, concerte de muzică clasică, muzică tradițională evreiască, precum și reprezentații susținute de Maia Morgenstern și o parte din trupa Teatrului Evreiesc de Stat. 

Astfel, cei interesați vor putea urmări și la această ediție intervenții în direct ale unor personalități precum E.S. David Saranga, ambasadorul statului Israel la București, E.S. Peer Gebauer, ambasadorul Germaniei la București și E.S. Emil Hurezeanu, fost ambasador în Germania, actual șef al misiunii diplomatice române la Viena și intelectual de marcă.

ADVERTISING

Eseurile câștigătoare, publicate în volumul aniversar

În premieră absolută, acest eveniment le va oferi tuturor celor care doresc ocazia de a participa la un concurs de eseuri cu tema „Predarea Holocaustului. Combaterea manifestărilor antisemitismului”, care se va desfășura pe trei categorii de participanți: elevi din clasele IX-XII, cadre didactice (cu specialitatea Istorie), respectiv publicul larg. 

Concursul de eseuri va avea loc în perioada 28 ianuarie – 15 martie 2021. Eseurile vor fi trimise la adresa de e-mail 1700ani@laude-reut.ro, urmând a fi evaluate de un juriu format experți în domeniul istoriei Holocaustului. Eseurile desemnate câștigătoare – câte cinci pentru fiecare categorie de participanți – vor fi premiate și publicate într-un volum special editat pentru acest eveniment, care va avea lansarea în Parlamentul României, în prezența celor care au contribuit la realizarea acestuia. 

Temele de concurs sunt următoarele: abordări metodologice la lecțiile de istorie privind Holocaustul; modalități de combatere a antisemitismului la lecția de istorie; atitudini față de antisemitism în viața de toate zilele. Detalii despre eveniment, inclusiv programul acestuia și regulamentul competiției de eseuri, pot fi găsite pe site-ul Complexului Educațional Laude-Reut, https://www.laude-reut.ro/