Contre pe formularul pentru testarea Covid la școală a elevilor: Voiculescu le-a cerut semnate cât mai repede, chiar luni, Cîmpeanu și Cîțu zic că nu e nevoie

Contre pe formularul pentru testarea Covid la școală a elevilor: Voiculescu le-a cerut semnate cât mai repede, chiar luni, Cîmpeanu și Cîțu zic că nu e nevoie

Cu mai puțin de două zile înainte de începerea școlii, mesaje contradictorii vin dinspre guvern către părinți și profesori, într-o chestiune sensibilă, de care ar putea depinde transformarea sau nu a unei școli în focar Covid.

Este vorba despre un formular de consimțământ, pe care ar urma să îl semneze părinții, prin care își exprimă acordul ca în cazul în care copilul ar manifesta simptome specifice Covid în timpul orelor sau ar fi contact cu un copil cu simptome, sa fie testat rapid la școală.

Vineri, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a cerut părinților să aducă formularul semnat cât mai repede la școală, chiar luni, dacă este posibil. Iar formularul a fost publicat pe siteul ministerului. Declarația a fost făcută într-o conferință de presă comună cu ministrul Educației, care la acel moment nu l-a contrazis pe Vlad Voiculescu.

A făcut-o mai pe seara, la TV. Unde ministrul Educației a susținut nu numai că nu e grabă cu semnarea și aducerea formularului, dar și că e posibil ca profesorii să nici nu îl ia de la părinți, motivând că până în acest moment, nu ar exista o bază legală pentru solicitarea și colectarea consimțământului părinților.

ADVERTISING

Sâmbătă, s-a exprimat pe subiect și premierul Florin Cîțu, care s-a alăturat în dispută colegului de partid. Prim ministrul a zis și el că nu este nevoie ca părinții să aducă formularul și chiar a acuzat conducerea ministerului Sănătății că s-a grăbit să pună documentul în cauză în spațiul public.

O nouă dispută publică în coaliție, pe timpul și pe nervii părinților și profesorilor, de această dată.

Ce spune ministrul Sănătății

Reamintim că vineri a fost susținută o conferința comună de ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu și cel al Educației, Sorin Cîmpeanu.

În cadrul conferinței, Vlad Voiculescu a spus că vor exista teste rapide la nivelul școlilor, o parte au fost distribuite, celelalte urmează să fie distribuite și a făcut un apel la părinți să își dea cât mai repede acordul, dacă se poate chiar luni.

”Vor exista teste rapide la nivelul școlilor, o parte au fost distribuite, celelalte urmează să fie distribuite. Recomandarea este ca formularele privind acordul pentru testare să fie semnate cât de curând, se vor găsi pe site-ul ministerului.

Recomandarea este ca acordul părinților să vină cât mai repede, luni, pentru că dacă un copil este suspect, ceilalți să fie testați cât mai repede”, a declarat Voiculescu.

ADVERTISING

Ce spune ministrul Educației

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, vineri seară, că elevii care prezintă simptome de COVID-19 în timpul orelor de curs vor fi izolaţi pentru a-i proteja pe ceilalţi, urmând ca unul dintre părinţi să fie chemat la şcoală pentru a semna acordul în vederea testării.

Un astfel de formular de consimţământ nu este necesar luni, odată cu redeschiderea şcolilor, a susținut ministrul, adăugând că Ministerul Educaţiei nu a găsit încă baza legală pentru a cere completarea acestui formular celor care nu prezintă simptome.

Formularul care trebuie completat de către părinţi pentru ca elevii cu simptome de Covid în timpul orei să poată fi testaţi - DOCUMENT

”Articolul 7 al Ordinului comun al Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii spune că pentru elevii care prezintă în timpul orelor de curs o stare febrilă sau o altă simptomatologie specifică se aplică protocolul de izolare, pentru a-i proteja pe ceilalţi elevi.

În cazul în care există un consimţământ semnat al părintelui sau tutorelui legal cu privire la acordul de colectare a probelor exudat nazo-faringian, în vederea testării acestor elevi simptomatici, ei vor putea fi testaţi, într-o primă fază cu teste antigen în cadrul cabinetelor medicale”, a declarat Sorin Cîmpeanu, la Digi24, vineri seară.  

ADVERTISING

Potrivit ministrului, în şcolile în care nu funcţionează cabinete medicale, va fi înştiinţat DSP-ul, care va trimite un specialist să testeze elevul.  

”Acolo unde nu sunt cabinete medicale, va fi înştiinţat DSP-ul. Oricum, izolarea elevului va fi temporară, până când părintele vine să se exprime dacă îşi dă acordul sau dacă nu îşi dă acordul către testarea cu antigen rapidă, în cabinetul medical, dacă există, sau să cheme DSP-ul, dacă nu există. Izolarea este temporară. Ordinul de ministru atât spune, nu spune că se cere anticipat, în alb, tuturor părinţilor, acest formular”, a precizat Cîmpeanu.  

Atenţionat că Ministerul Sănătăţii a anunţat necesitatea formularului de consimţământ în prima zi de şcoală, Sorin Cîmpeanu a declarat că Ministerul Educaţiei nu a solicitat să fie adus luni acest document.

Măsurile pentru deschiderea școlii, anunțate cu trei zile înainte. Miniștrii cer părinților să își dea acordul cât mai repede pentru testarea copiilor

”Ministerul Educaţiei nu a cerut să fie adus acest formular luni. Pentru că Ordinul de ministru Educaţie, Sănătate, nu precizează acest lucru. Am înţeles recomandarea, dar Ministerul Educaţiei nu s-a pronunţat cu privire la această recomandare, întrucât am căzut de acord să respectăm procedurile din Ordinul comun de ministru, proceduri în cadrul cărora nu se află acordul anticipat pentru testare”, a declarat Cîmpeanu.  

Ministrul a adăugat că luni nu va avea cine să preia acest formular de consimţământ.  

”Dacă până luni, Direcţia Juridică a Ministerului Educaţiei nu se va exprima în acest sens, cu privire la existenţa unei baze legale prin care să se solicite anticipat un formular de acord, nu va avea cine să îl preia (...) În măsura în care vom avea o explicaţie cu privire la baza legală prin care putem să cerem aceste formulare şi celor care nu prezintă simptome, o să venim cu precizări.

În momentul  de faţă, Ministerul Educaţiei nu a identificat baza legală pentru a cere completarea acestui formular celor care nu prezintă simptome. Ordinul de ministru este foarte clar”, a mai subliniat ministrul Educaţiei. 

Ce spune premierul Cîțu

În dispută a intervenit, sâmbătă la prânz, și premierul Florin Cîțu. El a declarat, despre testarea elevilor cu simptome de COVID-19, că vor fi situaţii excepţionale când testele vor fi făcute şi că nu va fi lumea testată din prima zi de şcoală.

Şeful Executivului a precizat că nu trebuie să vină părinţii cu formularul de consimţământ completat la unitatea de învăţământ.

Florin Cîţu a afirmat că Ministerul Sănătăţii s-a grăbit să pună pe site acel formular prin care părintele îşi dă consimţământul pentru testarea rapidă a copilului care va avea simptome de COVID-19 la şcoală.    

„Cineva s-a grăbit să pună acel document în spaţiul public pentru că am văzut şi comunicatul Ministerului Educaţiei care spune altceva, spune exact ce este în ordinul comun al Ministerului Educaţiei şi al Ministerului Sănătăţii. Vor fi situaţii excepţionale când vor fi aceste teste. Nu testăm pe toată lumea din prima zi. Sunt persoane cu copii care vor avea simptome şi atunci va trebui să fie completat acel formular, nu trebuie să vină lumea cu formularul completat la şcoală. Ar trebui să citim comunicatul Ministerului Educaţiei în acest sens şi acolo se dau detalii şi ordinul comun semnat de Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii”, a explicat premierul.   

Prim-ministrul a adăugat că vor fi în continuare aceleaşi criterii, care au funcţionat bine.   

„Şi până acum am avut această situaţie. Aveam copii care dacă aveau simptome, la trei copii într-o clasă, se închidea clasa. Nu trebuie să reinventăm ceea ce am făcut până acum, a funcţionat foarte bine şi vom merge în continuare pe aceleaşi criterii. (...) Detaliile sunt în ordinul comun şi din ce ştiu eu Ministerul Educaţiei a comunicat sau va comunica exact pe această temă astăzi ca să fie foarte clar pentru toată lumea ce se întâmplă cu aceste formulare”, a concluzionat Cîţu.

Citește mai multe informații despre cum va începe școala de luni:

S-a stabilit cum va începe școala de luni - organizarea claselor, reguli pentru elevi și măsurile în caz de infectare cu Covid (Document)

Elevii și profesorii primesc gratuit măști: Niciun fel de rabat de la purtarea ei!


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇