Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, şi cel Sănătăţii, Vlad Voiculescu, au susținut vineri o conferință de presă comună, cu trei zile înainte de redeschiderea școlilor, pentru a explica ce măsuri au fost luate.
Documentul care prevede măsurile pentru redeschiderea unităților de învățământ începând de luni, 8 februarie, a fost finalizat joi seara și urmează a fi publicat în Monitorul Oficial.
Aproape 150 de localități în scenariul roșu
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a precizat că 149 de localități se află în scenariul roșu, ceea ce presupune participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar și în sistem on line a elevilor din celelalte clase/ani de studiu.
Totodată, 903 localități sunt în scenariul galben. Aici vor merge fizic la cursuri copiii de grădiniţă, clasele 1-4 şi clasa pregătitoare şi elevii din clasele terminale.
Părinții să își dea acordul pentru testarea elevilor cât mai repede
La rândul său, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a spus că vor exista teste rapide la nivelul școlilor, o parte au fost distribuite, celelalte urmează să fie distribuite.
El a făcut însă un apel la părinți să își dea cât mai repede acordul, dacă se poate chiar luni.
”Vor exista teste rapide la nivelul școlilor, o parte au fost distribuite, celelalte urmează să fie distribuite. Recomandarea este ca formularele privind acordul pentru testare să fie semnate cât de curând, se vor găsi pe site-ul ministerului.
Recomandarea este ca acordul părinților să vină cât mai repede, luni, pentru că dacă un copil este suspect, ceilalți să fie testați cât mai repede”, a declarat Voiculescu.
SpotMedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, declarațiile susținute de ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, şi cel al Sănătăţii, Vlad Voiculescu
Sorin Cîmpeanu
- Vreau să mă adresez din persepctiva părintelui Sorin Cămpeanu, din perspectiva profesorului Sorin Cîmpeanu.
- În ordinul de ministru comun am încercat să răspundem tuturor întrebărilor posibile. Am afișat pe site-ul Ministerului Educației lista tuturor UAT-uri, astfel încât fiecare persoană să verifice cum se vor desfășura orele în fiecare.
- Am semnat ordinul de ministru pentru adaptarea la realităţi a programei de examene naţionale - Evaluare Naţională şi Bacalaureat. Va fi publicată astăzi în Monitorul Oficial. Adaptarea s-a făcut ţinând cont de realităţile anului şcolar.
- Al treilea ordin vizează modul de derulare al anului școlar 2021-2022. Este vorba de o abordare conformă cu așteptările elevilor, care înțelegem că vor crea dificultăți multor cadre didactice, dar îmi exprim speranța că se vor implica în așa fel încât să avem o structură logică a anului școlar, bazată pe două semestre. Trei vacanțe: de iarnă, primăvară și vară, pentru grădinițe și învățământul primar se adaugă și săptămâna de vacanță din luna octombrie, dar semestrul întâi se va încheia înainte de sărbătorile de iarnă.
- 903 localități sunt în scenariul galben, 149 sunt în scenariul roșu.
- Avem un plan de acțiune pe următoarele săptămâni pentru a monitoriza activitatea unităților școlare.
- Știm și când se suspendă cursurile, pentru că trebuie să avem în vedere și acest lucru. Cursurile se suspendă la o clasă din învăţământul primar sau o grupă de grădiniţă la apariţia unui caz confirmat de îmbolnăvire, pentru o perioadă de 14 zile.
- La apariţia unui caz confirmat de îmbolnăvire într-o clasă de învăţământ gimnazial, liceal, profesional şi postliceal se efectuează ancheta epidemiologică şi testarea contacţilor acestuia, iar conducerea unităţii de învăţământ va decide în urma consultării DSP/DSPMB dacă se impune carantinarea celor care fac parte din aceeaşi clasă sau suspendarea cursurilor, după caz.
- Insistăm pe respectarea distanțării fizice, cel puțin un metru, pentru a nu ajunge în situații absurde mizăm pe sprijinul fiecărui director de școală. Vom veghea la respectarea acestei reguli.
- Niciun fel de rabat de la purtarea măștii, aerisirea la intervale regulate este de asemenea esențială.
- Cerem respectarea strictă a condițiilor de transport școlar. Vor fi făcute controale pentru transportul școlar: microbuze, autobuze.
Vlad Voiculescu
- E o zi importantă pentru că anunțăm redeschiderea școlilor și măsurile luate pentru siguranța tuturor.
- Sunt reguli simple care vor fi afișate și într-un ghid.
- Reguli simple precum evaluarea copilului acasă și păstrarea lui acasă dacă are simptome specifice Covid.
- Vor exista teste rapide la nivelul școlilor, o parte au fost distribuite, celelalte urmează să fie distribuite.
- Nu este necesară o adeverință de la medicul de familie pentru începerea școlii.
- Pentru cei cu boli cronice, dacă există adeverințe vechi ele sunt valabile și acum, nu trebuie altele noi.
- Este o situație dificilă, copiii trebuie să meargă la școală dar în condiții de siguranță. Mizez pe colaborare între părinți, medicul de familie și școală.
- Pentru școli este o sarcină în plus, apărarea dreptului la sănătate. Este importantă menținerea regulilor la cursuri. Să fie curățenie, băile să fie curate, aerisirea să se facă regulat.
- Școlile trebuie să aibă un cabinet medical, acolo unde copiii care au simptome să poată merge și apoi anunțat medicul de familie și DSP.
- Pentru medicii care susțin acest efort este necesară instruirea, vor fi efectuate teleconferințe.
- Este esențial pentru copii să poarte măștile, igiena mâinilor și distanțarea. Fiecare copil poate fi un mic erou dacă respectă regulile.
- Testarea se va face pentru cadrele didactice și copiii cu simptome, în cabinete medicale. Când un copil este testat pozitiv urmează o anchetă epidemiologică, condusă de DSP. Acei colegi care au interacționat cu copilul testat pozitiv vor fi și ei testați, cu consimțământul părintelui.
Întrebări:
Cine va asigura măștile pentru elevi și profesori?
- Sorin Cîmpeanu: Stocul de măști pus la dispoziție de Guvern este mai mare de 37 de milioane la acest moment. Se adaugă stocurile achiziționate de intituțiile locale.
Ați spus că schimbați structura anului școlar. A mai fost schimbată pe mandatul Ecterinei Andronescu și s-a spus că nu este posibilă.
- Sorin Cîmpeanu: Materia va fi adaptată, mizez pe sprjinul cadrelor didactice și sunt sigur că vor găsi soluții.
Când se completează formularul de către părinți pentru a-și da consimțământul pentru testarea copiilor?
- Vlad Voiculescu: Recomandarea este ca ele să fie semnate cât de curând, se vor găsi pe site-ul ministerului.
Medicii din școli care au fost detașați la DSP se vor întoarce?
- Vlad Voiculescu: Da, ei se vor reîntoarce la școli după redeschidere.
Vor mai fi simulări pentru Bacalaureat și Evaluarea națională?
- Sorin Cîmpeanu: Da. Elevii vor avea o tematică adaptată.
Ce feedback aveți din partea școlilor. Au timp să pregătească totul până luni? De ce s-a luat decizia așa târziu?
- Sorin Cîmpeanu: Nu s-a luat decizia mai repede pentru că nu știam evoluția epidemiologică. S-a luat marți, CNSU a aprobat ordinul, am lucrat zi și noapte cu domnul Voiculescu, să luăm în considerare toate aspectele. Azi am intrat în legătură cu toate inspectoratele școlare, pentru a mă asigura că fiecare știe în ce scenariu se află.
Cum se poate păstra distanțarea într-o clasă cu 37 de elevi?
- Sorin Cîmpeanu: Se recomandă distanța minimă de 1 m, dar pentru că nu se poate schimba infrastructura, mizăm pe priceperea tututor că vor lua măsuri, cum ar fi reconfigurarea mobilierului.
- Vlad Voiculescu: Este foarte importantă aerisirea claselor, poate mai importantă decât distanțarea, sau la fel de importantă.
La școala 28 se întorc elevii la cursuri?
- Vlad Voiculescu: Prefer să nu vorbim despre secvențiere acum, sunt noi cazuri cu noua tuplină, nu am informații dacă sunt și de la acea școală. Decizia va fi luată astăzi.
Ce informații ne puteți da despre noile cazuri cu noua tulpină?
- Vlad Voiculescu: Sunt măsurile pe care deja le luăm, se pregătește un program de secvențiere. Aceste noi cazuri nu reprezintă ceva nou, știm că avem noua tulpină în România.
Au fost luate și măsuri pentru bibliotecile școlare?
- Sorin Cîmpeanu: Măsurile vizează nu doar unitățile de învățământ, ci și unitățile conexe.
Câte cadre didactice nu pot merge de luni la școală?
- Sorin Cîmpeanu: Situația trebuie analizată la nivelul fiecărei școli.
Cadrele didactice care au persoane vulnerabile în familie pot preda de acasă?
- Sorin Cîmpeanu: În ordinul de ministru nu a fost prevăzută și această situație, mizăm pe faptul că ele sunt persoane adulte.
Simulările se vor face la nivel național?
- Sorin Cîmpeanu: Simulările sunt mai importante în acest an, mai mult decât oricând. Încercăm să facem cât mai multe, pentru a vedea cât și unde a pierdut fiecare elev din materie. E nevoie de evaluare, simulări, pentru a vedea care sunt cele mai importante măsuri pe care le putem lua.
Ce se întâmplă cu colegii unui elev suspect de Covid, dacă nu există pentru ei acordul părinților pentru testare?
- Vlad Voiculescu: Recomandarea este ca acordul părinților să vină cât mai repede, luni, pentru că dacă un copil este suspect, ceilalți să fie testați cât mai repede.
Dacă vi se va cere demisia, veți face acest lucru?
- Vlad Voiculescu: Nu se pune problema, nici nu a fost în discuție să mi se ceară demisia, cu domnul premier am o relație cât se poate de bună. Sunt intoxicări de presă. Avem discuții normale, nu a existat niciodată un conflict sau ceartă între un ministru și premier în acest moment.