Ce spun Cîțu și Cîmpeanu despre scandalul de la UMF Iaşi, unde studenţii sunt primiţi la examen doar cu vaccin sau test negativ

Ce spun Cîțu și Cîmpeanu despre scandalul de la UMF Iaşi, unde studenţii sunt primiţi la examen doar cu vaccin sau test negativ

Guvernanții comentează decizia Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Iaşi de a condiția accesul la examene de vaccinarea antiCovid sau prezentarea unui test negativ.

Studenții s-au supărat, dar oficialii din Guvern spun că decizia este una corectă.

Premierul Florin Cîțu a declarat, joi, că astfel de măsuri sunt luate pentru a ne asigura că nu răspândim mai departe coronavirusul.

„Eu cred că astfel de măsuri se iau pentru a ne asigura că nu răspândim mai departe boala. De aceea, se încearcă a se crea un mediu sigur pentru cei care participă la aceste examene”, a explicat prim-ministrul, la finalul şedinţei de guvern de azi.

ADVERTISING

La rândul său, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a afirmat că ”nu este îngrădit niciun drept”, așa cum susțin studenții. 

„Cu siguranță nu este îngrădit niciun drept. Nu sunt studenți oarecare, sunt studenți la Facultatea de Medicină. Ei intră în spitale. În spitale bolnavii au obligativitatea prezentării unui test PCR. Dacă bolnavii intră în spital având test PCR, nu văd de ce am face o diferențiere și am primi studenții de la Medicină fără test PCR. (...)

Deciziile sunt corecte pentru că sunt patru variante. Fie ești vaccinat, fie ai trecut prin boală, fie ai un test PCR și se admit la UMF Iași inclusiv testele antigen rapid, care sunt foarte simplu de făcut”, a declarat, joi, ministrul Educației, citat de Mediafax.

ADVERTISING

Context

Studenții de la UMF din Iași vor fi primiți la examene doar dacă vor dovedi că sunt vaccinați, au un test negativ sau demonstrează că au fost bolnavi de Covid.

Decizia a fost luată de conducerea universității. Faptul i-a nemulțumit pe studenți, care au anunțat proteste și au lansat și o petiție.

”Considerăm că aprobarea unei astfel de decizii, care trece peste voinţa studenţilor de a nu se vaccina, încalcă libertatea de alegere şi transformă vaccinarea într-o obligativitate / constrângere a unor drepturi şi libertăţi", susțin ei, între altele.

ADVERTISING

Mai multe detalii puteți citi aici - Studenţii de la Facultatea de Medicină din Iaşi protestează, după ce au aflat că s-ar putea să nu fie primiţi la examene fără vaccin sau test PCR negativ

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇