Studenţii Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) „Gr. T. Popa” din Iaşi vor avea acces în sala de examen doar dacă vor prezenta un document din care să reiasă că s-au imunizat sau că au testul negativ pentru COVID, regula fiind valabilă şi pentru cadrele didactice sau supraveghetori.
Potrivit Deciziei 516 din 12 mai, adoptată de Consiliul de Administraţie a UMF Iaşi şi semnată de rectorul Viorel Scripcariu, pentru a participa la sesiunea de examene din perioada 29 mai – 19 iunie, „studenţii vor prezenta înainte de fiecare examen unul din următoarele documente:
- certificat de vaccinare anti COVID, inclusiv în primă doză;
- test RT-PCR negativ, nu mai vechi de 72 de ore;
- rezultatul negativ al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore;
- adeverinţă din care să rezulte că se află între a 16-a şi a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2".
Conform deciziei, cadrele didactice examinatoare vor permite participarea la examene doar studenţilor care prezintă unul dintre documentele enumerate mai sus.
O decizie similară a fost luată de Consiliul de Administraţie al UMF Iaşi şi în ceea ce priveşte cadrele didactice examinatoare şi personalul didactic auxiliar catedre.
Studenții protestează
Încă de când au aflat că s-ar putea emite o astfel de decizie, câțiva studenți s-au arătat nemulțumiți de idee și au lansat o petiție online care a strâns până acum 2144 de semnături.
”Considerăm că aprobarea unei astfel de decizii, care trece peste voinţa studenţilor de a nu se vaccina, încalcă libertatea de alegere şi transformă vaccinarea într-o obligativitate / constrângere a unor drepturi şi libertăţi", arată studenţii care au iniţiat documentul.
Ei afirmă că nici alternativa prezentării unui test RT-PCR negativ înainte de fiecare examen nu este echitabilă, întrucât supune studenţii la un stres financiar, psihic şi emoţional.
Marile universități au luat deja astfel de măsuri
Recent, Universitatea Harvard din Statele Unite a anunțat că studenților li se va cere să fie vaccinaţi împotriva COVID-19, la începutul noului semestru în toamnă.
Anterior, alte universităţi din Ivy League, cum ar fi Yale, Columbia şi Princeton, au introdus deja o astfel cerinţă privind vaccinarea.