Caz șocant la Suceava: 17 elevi au fost eliminați din BAC, la 10 zile de la afișarea rezultatelor. Spun ca nu i-a anunțat nimeni de asta, ci au aflat de pe Facebook

Caz șocant la Suceava: 17 elevi au fost eliminați din BAC, la 10 zile de la afișarea rezultatelor. Spun ca nu i-a anunțat nimeni de asta, ci au aflat de pe Facebook

Caz fără precedent la un liceu din județul Suceava unde 17 elevi de la Liceul Tehnologic „Vasile Cocea” din Moldovița au fost sancționați de comisia Județeană de Bacalaureat cu eliminarea din examen.

In toate cele 17 cazuri a fost suspendată și ”posibilitatea recunoașterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare, a competențelor lingvistice și digitale”. Mai mult, ei nu au dreptul să participe la următoarele 2 sesiune ale examenului de bacalaureat.

ADVERTISING

Motivația comisiei de examen pentru eliminarea elevilor este că în timpul probelor de la bacalaureat s-ar fi oprit camerele video, potrivit ziardesuceava.ro.

Elevii spun că nu au fost anunțați oficial de nimeni că au fost eliminați din examen și că au aflat despre acest fapt de pe rețelele de socializare.

„Ni s-a furat dreptul la educație. În data de 26 iunie am terminat probele examenului de bacalaureat, iar pe data de 30 iunie s-au afișat notele. Elevii nemultumiți au depus contestație, iar pe data de 5 iulie s-au afișat notele finale.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Pe data de 2 iulie au fost chemați câțiva elevi la liceu să dea declarație pe motiv că au reclamații cu privire la fraudarea examenului. Cei doi inspectori care au fost în control au constatat că examenul a decurs în mod corect.

Apoi au urmat zile în care am sunat la secretariatul liceului și am cerut eliberarea diplomei pentru că începea perioada de admitere la facultate, dar de fiecare dată ni s-a spus că nu sunt gata”, a spus una dintre eleve pentru ziardesuceava.ro.

Elevii eliminați spun că inspectorii fac un abuz, pentru că o eventuală fraudă se sancționează pe loc, nu la 10 zile după terminarea examenului.

ADVERTISING

Ce spune Inspectoratul Școlar

În replică, Inspectoratul Școlar din Suceava arată că verificările au fost efectuate în urma unei sesizări privind modul de derulare a examenului de bacalaureat la Centrul de Examen nr. 539 de la Liceul Tehnologic ,,Vasile Cocea” din Moldovița.

Ca urmare, a fost constituită o comisie de cercetare pentru cadrele didactice care au făcut parte din comisia Centrului de examen nr. 539 de la Liceul Tehnologic ,,Vasile Cocea” din Moldovița și au fost sesizate organele de cercetare penală.

„Comisia Județeană de Bacalaureat a verificat modul de organizare și desfășurare a examenului de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2020, în acest centru de examen, prin ridicarea și vizualizarea înregistrărilor audio-video, conform art. 7 alin. 4) din OMEN nr.4950/27.08.2019.

Verificările au evidențiat faptul că un număr de 17 candidați se încadrează în prevederile din metodologie care arată că se interzice copiatul și comunicarea între candidați”, se arată în informare de la inspectoratul școlar.

Inspectorii arată că toți cei 17 candidați au fost sancționați cu „Eliminare din examen”, fără posibilitatea recunoașterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale, fără dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat și anularea diplomelor de bacalaureat pentru cei promovați.

Citiți și:

Rata finală de promovare a examenului de Bacalaureat este 64,5% în prima sesiune

Bacalaureat - etapa specială. Vineri au fost afişate primele rezultate


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇