Bacalaureat 2020: Elevii dau proba obligatorie a profilului - Matematică sau Istorie

Bacalaureat 2020: Elevii dau proba obligatorie a profilului - Matematică sau Istorie

Bacalaureat 2020. Examenul național de bacalaureat continuă miercuri cu proba obligatorie a profilului, la Matematică sau Istorie.

La proba de matematică s-au înscris 100.991 de candidați, iar la cea de istorie 43.163 de elevi. Spotmedia.ro va publica subiectele la matematică și istorie imediat ce acestea vor fi disponibile.

La Matematică, dau examen absolvenții claselor de liceu cu profil real din filiera teoretică, cei care au terminat filiera tehnologică și absolvenții de la profilul militar și profilul pedagogic – specializarea învățători-educatoare, din filiera vocațională. Astfel subiectele primite de elevi vor fi în funcție de profil: Mate-Info. Ştiinţele Naturii, Tehnologic și Pedagogic.

La Istorie, dau examen absolvenții de la profilul umanist din filiera teoretică și cei de la toate profilurile și specializările din filiera vocațională.

Candidații la Bac au la dispoziție 3 ore pentru a rezolva subiectele. Baremele de la Bac vor fi publicate în jurul orei 15:00.

Probele încep la ora 9:00, accesul elevilor în săli fiind permis până la ora 8:30.

Examenul se desfășoară în aceleași condiții de siguranță, iar fiecare centru de examen trebuie să respecte măsurile de prevenire și protecție:

ADVERTISING
  • la intrarea în unitatea de învățământ a personalului didactic, didactic auxiliar, nedidactic și a elevilor va fi măsurată temperatura (care nu va trebui să depășească 37,3 grade Celsius) de cadrul medical care va asigura asistența medicală pe întreaga durată de desfășurare a activității;
  • vor fi asigurate materiale și echipamente de protecție (covorașe dezinfectante, măști de protecție, substanțe dezinfectante pentru mâini etc);
  • se realizează curățenia și dezinfectarea pardoselilor, a obiectivelor din sala de curs (pupitre, mese, scaune), clanța ușii, mânerul de la geamuri, pervazul ferestrei, prin ștergere cu apă și detergent, apoi cu substanțe biocide;
  • în toate spațiile în care se vor desfășura activități cu elevii vor fi afișate mesaje de informare cu privire la normele igienico-sanitare și de prevenire a infectării cu SARS-Cov 2;
  • intrările/ieșirile, precum și sensul de deplasare pe coridoare către sălile de clasă și spre alte încăperi sunt stabilite de unitatea de învățământ, semnalizate corespunzător și dezinfectate în mod regulat;
  • existența, în regim permanent, de săpun, prosoape de hârtie, dispensere cu dezinfectant pentru mâini, care vor fi reîncărcate ori de câte ori este necesar;
  • în sălile de clasă activitățile/examenele se vor desfășura prin stabilirea locurilor astfel încât să existe o distanță între elevi/candidați, pe rânduri și între rânduri, de 2 m unul față de celălalt;
  • pupitrele/băncile vor fi individualizate/prestabilite și, de asemenea, se va asigura reprezentarea grafică a situării acestora la intrarea în sală (oglinda sălii), astfel încât să se asigure cunoașterea și intrarea/localizarea, fără a parcurge toată suprafața sălii; personalul didactic/asistenții care asigură supravegherea vor dirija candidatul direct către locul destinat.
ADVERTISING

Toate sălile de examen au în dotare camere funcționale de supraveghere video și audio. 

Pentru rezolvarea subiectelor, candidații vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor, vor utiliza numai creion negru. Pentru proba scrisă la Matematică candidații pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise, mijloacele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită în sala de examen.

Pentru elevii care solicită și primesc, în cazuri justificate, aprobarea Comisiei Naționale de Organizare a Examenului de Bacalaureat în vederea susținerii probelor cu subiectul de rezervă, se organizează proba scrisă/probele scrise după finalizarea ultimei probe prevăzute în calendarul de desfășurare a Bacalaureatului.

Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte, precum: ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete etc. De asemenea, elevii vor fi informați că este interzis accesul în săli cu orice fel de lucrări: manuale, dicționare, notițe, însemnări etc., precum și cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.).

ADVERTISING

În același timp, candidaților le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul. Cei surprinși în aceste situații vor fi eliminați din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept consecință, acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului.

Media 6 pentru a fi declarat promovat

Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiții, cumulativ:

  • recunoașterea/echivalarea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale;
  • susținerea tuturor probelor scrise și obținerea notei 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea;
  • obținerea mediei 6 (cel puțin) la probele scrise.

Elevii aflați în izolare/confirmați pozitiv cu noul coronavirus vor susține examenul de Bacalaureat în etapa specială, începând cu data de 6 iulie. La această etapă vor participa doar absolvenții care au avut temperatura peste maximul admis, au fost in izolare, carantină, au afecțiuni cronice care pot crește receptivitatea sau severitatea afecțiunii în contextul pandemiei, sunt spitalizați/internați, în prima etapă a examenelor naționale, pentru diverse afecțiuni.

Ministerul Educației și Cercetării pune la dispoziția celor interesați linia TELVERDE 0800801100 pentru sesizarea eventualelor disfuncționalități pe durata probelor scrise. Numărul va fi disponibil în perioada 22 - 25 iunie, între orele 8:00 - 16:00.

Calendar bacalaureat 2020

24 iunie 2020 – Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă

25 iunie 2020 – Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă

30 iunie 2020 – Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12,00

30 iunie 2020 – Depunerea contestațiilor în intervalul orar 16,00 – 20,00

1 iulie 2020 – Depunerea contestațiilor în intervalul orar 8,00 –12 ,00

1 – 4 iulie 2020 – Rezolvarea contestațiilor

5 iulie 2020 – Afișarea rezultatelor finale

Calendar bacalaureat 2020 Etapa specială

03 – 05 iulie 2020 – Echivalarea și recunoașterea competențelor lingvistice și digitale

06 iulie 2020 – Limba și literatura română – proba E. a) – proba scris

07 iulie 2020 – Proba obligatorie a profilului – proba E. c) – proba scrisă

08 iulie 2020 – Proba la alegere a profilului și specializării – proba E. d) – proba scrisă

09 iulie 2020 – Limba și literatura maternă – proba E. b) – proba scrisă

10 iulie 2020 – Afișarea rezultatelor (ora 12,00)/ Depunerea contestațiilor în intervalul orar 14,00 – 19,00

11 iulie 2020 – Rezolvarea contestațiilor

12 iulie 2020 – Afișarea rezultatelor finale (după ora 12,00)

Citiți și:

Bacalaureat 2020: Subiectele la Uman și Real pentru proba la Limba Română

Bacalaureat 2020. Comentariile unei profesoare de limba română despre subiectele de azi

Barem BAC 2020. Cum se punctau subiectele de la limba română


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇