Asociația VeDem Just cere ca Educația juridică să fie materie obligatorie în școli

Asociația VeDem Just cere ca Educația juridică să fie materie obligatorie în școli

Asociația VeDem Just propune ca „Educația juridică” să fie materie obligatorie în şcoli.

În acest sens, reprezentanții asociației au transmis scrisoare adresată Comisiei de validare a proiectelor planurilor-cadru pentru învățământul liceal și profesional din Ministerul Educației și Cercetării.

După ce asociația a dezvoltat un proiect național de educație non-formală în școli și licee, acum ea susține că această materie trebuie studiată în mod sistematic, cu ajutorul profesorilor încadrați în învățământul preuniversitar, pe baza unei programe alcătuită de specialiști și a unor manuale dedicate.

ADVERTISING

"VeDem Just a identificat mai multe angajamente internaționale ale statului român, precum și strategii guvernamentale și legi naționale care prevăd necesitatea de a se studia în școli fie elemente generale de drept, fie teme specifice precum: violenţa domestică, hărţuirea sexuală, violenţa sexuală, violenţa în şcoli, violenţa în familie, discriminarea, consumul drogurilor, corupţia, atacurile cibernetice.

Educaţia juridică este, astfel, o materie care integrează toate aceste cerințe, menită să informeze tinerii nu atât despre drepturi, cât mai ales despre îndatoriri, obligații, proceduri, sancțiuni, efecte. Educația juridică își propune să formeze cetățeni responsabili, să reducă delincvența juvenilă și numărul de minori victime din instanțele românești", au transmis reprezentanții asociației.

ADVERTISING

În anul şcolar 2020-2021, educaţia juridică a fost aleasă ca opţional în curriculum la decizia şcolii în 93 de unităţi de învăţământ din 27 de judeţe şi mun. Bucureşti, unde se predă pentru 4.162 de elevi din 157 de clase, de către 111 profesori care au la bază specialităţi socio-umane.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:

ADVERTISING

A.G.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇