5 cărți ideale pentru copiii care învață să citească

5 cărți ideale pentru copiii care învață să citească

Prichindelul tău tocmai învață bazele cititului? Este o călătorie deosebit de frumoasă, căci un întreg univers i se va deschide în față; o lume plină de povești, de cunoștințe și de informații noi.

Deși este un proces fascinant, a învăța să citești poate fi și destul de complicat, mai ales pentru un micuț care de-abia descoperă literele și cuvintele scrise.

În funcție de felul în care copilul este expus la lectură, acesta fie va adora cărțile și va fi curios să descopere tot mai multe, fie le va considera dificile și plictisitoare.

Acestea fiind spuse, dacă vrei să-ți încurajezi fiul sau fiica să se împrietenească din prima cu lectura, iată câteva prime cărți potrivite!

ADVERTISING

Cărți de colorat cu texte scurte

Când prichindelul tău de-abia învață cuvintele, un roman sau o carte cu foarte multe pagini poate fi extrem de intimidantă. Micuțul va considera că are foarte mult de muncă pentru a o înțelege și pentru a o citi integral.

De aceea, este recomandat să începeți împreună călătoria printre cuvinte și fraze cu o carte de colorat care are inserate și povești foarte scurte, sub forma textelor de maximum două-trei fraze pe pagină.

Astfel, el se va împrieteni treptat cu cititul, în timp ce va colora personaje simpatice și peisaje frumoase.

Cărți cu povești simple pentru copii și ilustrații

Odată ce micuțul tău a început să silabisească și să citească bine cuvintele, îi poți oferi cărți cu povestioare simple, speciale pentru copii. Acestea sunt scrise în propoziții simple, pe înțelesul celor mici, astfel încât ei să înțeleagă cu ușurință acțiunea.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Totodată, sunt însoțite și de ilustrații captivante, care fac totul mai ușor de înțeles și mai distractiv pentru copii.

Poți găsi astfel de cărți de povești pentru copii disponibile online pe deajoaca.ro, de unde poți face o selecție generoasă. Poți alege povești cu prinți și prințese, povești cu animale, monstruleți și fel de fel de personaje drăguțe pentru cei mici.

După ce va termina un volum, cel mic va dori să înceapă imediatul unul nou, pentru a descoperi o altă poveste și alte personaje de care se va atașa.

Cărți cu poezii și cântece

O altă metodă simplă de a-l încuraja pe cel mic să citească este să îi dăruiești cărți cu poezii și cântece. De cele mai multe ori, rimele sunt ușor de citit și de înțeles. În plus, acestea captivează atenția și stimulează imaginația.

ADVERTISING

Adesea, poeziile pentru copii sunt scurte și amuzante, iar textele melodiilor pot fi memorate și cântate, spre distracția prichindeilor. Este o modalitate excelentă de a învăța să citească!

Cărți cu fabule și povestiri clasice

Introdu-l pe micuțul tău în lumea lecturii cu o serie de povești și fabule clasice, precum Scufița Roșie, Cei trei purceluși, Ursul păcălit de vulpe și nu numai.

Acestea îi vor trezi interesul, îl vor învăța lecții despre viață și îl vor ajuta să exerseze cititul, într-o formă mai complexă decât variantele de mai sus.

Cărți cu ghicitori și mistere de rezolvat

Pe lângă fabule și povestiri, îi poți oferi celui mic și cărți cu ghicitori și tot felul de mistere pe care trebuie să le rezolve. Acestea sunt incredibil de captivate, stârnind curiozitatea, imaginația și ambiția de a găsi răspusurile corecte. Astfel, lectura devine o joacă.

Toate aceste tipuri de cărți pot fi potrivite pentru micuțul tău care învață să citească. El va putea parcurge cu ușurință paginile, fără să se simtă copleșit de multitudinea de cuvinte necunoscute și fraze complicate.

Iar pe măsură ce prichindelul citește din ce în ce mai repede și din ce în ce mai bine, poate trece la cărți clasice pentru copii, precum „Jurnalul unui Puști”, „Cronicile din Narnia” și alte volume bestseller.