Ziua ajutoarelor: De la ”Tomata” la companiile afectate de ROBOR. De la ”Usturoiul” la motorina din agricultură

Ziua ajutoarelor: De la ”Tomata” la companiile afectate de ROBOR. De la ”Usturoiul” la motorina din agricultură

Guvernul a împărțit în ședința de joi ajutoarele de stat promise în ultimele luni către beneficiari din mai multe sectoare ale economiei – de la agricultură la IMM-urile afectate de creșterea ROBOR – fie potrivit schemelor agreate în ultimii ani, fie discutate sub presiunea protestelor fermierilor.

Sunt vizate:

  • Sectorul creșterii animalelor - 390 de milioane de lei
  • Culturile de tomate și usturoi - 187 de milioane de lei
  • Compensarea creșterii accizei la motorină – 180 milioane de lei
  • Acvacultură și pescuit – gestionarea ajutorului de 232 de milioane de euro
  • Ajutor de stat afectați de creșterea ROBOR
ADVERTISING

Curs de Guvernare le prezintă pe rând.

Creșterea animalelor

Guvernul a aprobat o hotărâre prin care sectorul creșterii animalelor va beneficia de o schemă de ajutor de stat în anul 2024, în valoare de aproximativ 390 de milioane de lei, reprezentând credite de angajament și credite bugetare.

Valoarea totală a schemei de ajutor de stat pentru anul 2024 se încadrează în plafonul total maxim al schemei de ajutor de stat pentru perioada 2023-2027, care este de 561,57 milioane de lei.

În urma actului aprobat în şedința de joi, speciile taurine, bubaline, porcine și ecvine vor beneficia de 120,7 milioane de lei, iar pentru speciile ovine și caprine va fi prevăzută suma de 269 de milioane de lei.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Culturile de tomate și usturoi

În şedința de guvern a fost aprobată şi ordonanța de urgență privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru compensarea parțială a pierderilor la cultura de tomate în spații protejate și cultura de usturoi.

Actul normativ vizează acordarea unor ajutoare de stat pe baza unei scheme de susținere financiară, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, având ca obiective:

a) asigurarea unui grant financiar, pentru compensarea parțială a pierderilor la cultura de tomate în spații protejate înființată în decembrie 2023 – trimestrul I al anului 2024;

ADVERTISING

b) asigurarea unui grant financiar producătorilor agricoli cultivatori de usturoi, pentru compensarea parțială a pierderilor la cultura de usturoi înființată în toamna anului 2023 – primăvara anului 2024.

Programul Tomata și Usturoiul românesc continuă și în acest an, iar fermierii care se înscriu în programele vor primi 3.000 de euro/1.000 de mp pentru tomate, respectiv 3.000 de euro/ha pentru usturoi.

Valoarea totală a schemei de ajutor de stat este de 166.206.250 de lei, reprezentând echivalentul a maximum 33.690.000 de euro, la cultura de tomate în spații protejate și 20.868.280 de lei, reprezentând echivalentul a maximum 4.230.000 de euro la cultura de usturoi.

Citeşte integral analiza Ziua ajutoarelor: de la ”Tomata” la companiile afectate de ROBOR și de la ”Usturoiul” la motorina din agricultură pe Curs de Guvernare


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇