Agricultorii care vor cultiva cimbru şi busuioc vor putea primi în acest an un sprijin financiar de 3.400 de euro/hectar (ha), respectiv 2.600 de euro/ha, printr-o schemă nouă de ajutor de minimis privind susţinerea producţiei de plante aromatice, potrivit unui proiect de Hotărâre publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
De asemenea, vor fi sprijiniţi şi cei care cultivă fenicul, cu 200 euro/ha, muştar – 150 euro/ha şi coriandru – 100 euro/ha. În cazul culturilor de cimbru şi busuioc, suprafaţa cultivată trebuie să fie de minimum 0,5 ha.
Potrivit documentului, producţiile minime prevăzute pentru acordarea ajutorului de minimis sunt de 4.000 de kilograme (kg) de plantă proaspătă/0,5 ha sau 650 kg plantă uscată/0,5 ha pentru busuioc; 4.000 kg plantă proaspătă/0,5 ha sau 1.000 kg plantă uscată/0,5 ha pentru cimbru; 800 kg sămânţă/ha pentru coriandru; 650 kg sămânţă/ha pentru fenicul; 950 kg sămânţă/ha pentru muştar.
Resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis sunt de maximum 6 milioane de lei, echivalentul sumei de 1,231 milioane de euro, acestea fiind asigurate din bugetul acestui an al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Condiții de eligibilitate
Pentru a fi eligibili la acordarea ajutorului de minimis pentru producţia de plante aromatice, beneficiarii trebuie să fie înregistraţi în registrul unic de identificare (RIU) şi să deţină cod unic de înregistrare atribuit de către APIA; să depună cerere de înscriere în program; să utilizeze o suprafaţă cumulată de minimum 1 ha cultivată exclusiv cu una dintre culturile de coriandru, fenicul sau muştar sau o suprafaţă cumulată de minimum 0,5 ha cultivată exclusiv cu una dintre culturile de busuioc sau cimbru; să obţină producţiile minime corespunzătoare culturii înfiinţate; să fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafeţele cultivate cu plante aromatice, în anul 2021; să livreze producţiile de plante aromatice către unităţi de industrializare/procesare înregistrate pentru siguranţa alimentelor.
De asemenea, beneficiarii sprijinului trebuie să facă dovada valorificării producţiei minime realizate, prin documente justificative în funcţie de forma de organizare. Dovada valorificării producţiei de plante aromatice o constituie contractul de vânzare însoţit de factură sau fila din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol şi documentul de recepţie emis de unitatea procesatoare. În situaţia în care beneficiarul are şi calitatea de procesator, acesta face dovada procesării producţiei minime obţinute şi utilizate prin documente contabile interne.
Sprijinul financiar se acordă beneficiarilor care îndeplinesc condiţiile prevăzute numai pentru o singură cultură dintre cele stabilite în proiect în anul 2021.
Valoarea sprijinului financiar se exprimă sub forma unei subvenţii şi se acordă beneficiarilor proporţional cu suprafaţa efectiv cultivată, fiind exprimată în lei, la cursul de schimb de 4,8725 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 30 septembrie 2020.
Asupra beneficiarilor acestui ajutor de minimis nu pot fi dispuse măsuri de executare silită, prin poprire, potrivit prevederilor din Codul de procedură civilă şi Codul de procedura fiscală.
Citește și: