Vasilescu (BNR) spune că inflația e nedreaptă la noi. Românii cu credite sunt puțini și fac cea mai mare gălăgie, deși n-ar trebui

Vasilescu (BNR) spune că inflația e nedreaptă la noi. Românii cu credite sunt puțini și fac cea mai mare gălăgie, deși n-ar trebui

Inflaţia este nedreaptă pentru societatea românească, pentru că n-am făcut nimic ca să o aducem, susţine Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Naţională a României.

El a subliniat că la această oră băncile centrale sunt singurele care pot să lupte eficient cu inflaţia, având o armă urâtă de toată lumea şi anume dobânda de politică monetară.

"Dacă privim ce se întâmplă în interiorul societăţii româneşti, aş putea să spun că pentru noi, şi nu cred că greşesc, această inflaţie este nedreaptă, pentru că n-am făcut nimic ca s-o aducem. Practic, inflaţia a început în ianuarie 2021, treptat, aşa, încetul cu încetul, şi dintr-o dată a luat avânt. Toată lumea întreabă: Cum vom ieşi? Cum se va termina?

ADVERTISING

Inflaţia este ca un avion cu reacţie. Pleacă pe pistă cu viteză, la un moment dat se desprinde de pistă, face unghi drept şi o zbugheşte către cer. Aşa, dintr-o dată. Când se întoarce la aterizare, e mai complicat. Vine încet…avioanele astea cu reacţie au nevoie de o pistă lungă, la un moment dat mai dau drumul şi la o umbrelă. Cam aşa a început inflaţia şi cam aşa se va încheia. Când? Marile centre de analize din lume spun în anii, nu 2023, ci 2024-2025", a spus Vasilescu.

El a subliniat că în 2020, lună de lună, din ianuarie şi până în decembrie, România a avut constant, în tabloul european al celor 27 de state membre UE, "absolut cea mai bună poziţie".

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

"Iar finalul a fost în decembrie 2020, când inflaţia în România a fost 2,06%, practic 2%, aşa cum visează toată lumea să aibă. Nimeni din tabloul celor 27 de ţări nu a mai avut nici măcar pe aproape o inflaţie de… Au fost, de fapt, 2 categorii: mai sus decât noi şi mai jos decât noi. Noi fiind pe linia de echilibru, repet, cu cea mai bună inflaţie", a explicat oficialul BNR.

Românii cu credite sunt puţini şi fac cea mai mare gălăgie

Acesta a afirmat că, la ora actuală, în România cel mai mult strigă debitorii băncilor, că li scumpeşte rata, dar cei care suportă represiunea financiară a inflaţiei sunt cei cu depozite la bănci.

ADVERTISING

"Din păcate, avem foarte puţine credite în România, la această oră credite active sunt 2,1 milioane, dintre care numai vreo 550.000 sunt credite ipotecare, credite mari, pe case. Ei bine, această mică comunitate face cea mai mare gălăgie că li se scumpeşte rata.

Păi, dacă rata băncii este 6,75% la această oră şi inflaţia este aproape 15 şi ceva la sută, deci 15,33% inflaţie şi 6,75% rata lor, n-au de ce să strige. Mai ales că ei reprezintă şi partea înstărită a societăţii.

Dar în România mai este o categorie în relaţia cu băncile: 11 milioane de persoane au depozite la bănci. Ei sunt cei care suportă represiunea financiară a inflaţiei şi, în general, toţi cei care au creditat pe cineva, inclusiv băncile", a mai spus consilierul BNR.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇