Unde și pe ce bani s-au dus în străinătate Radu Mihaiu și viceprimarul său în ultimii 2 ani - sumele sunt neașteptat de mici

Unde și pe ce bani s-au dus în străinătate Radu Mihaiu și viceprimarul său în ultimii 2 ani - sumele sunt neașteptat de mici

De când și-a preluat mandatul, primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu (USR), a călătorit de 4 ori în străinătate, în interes de serviciu. A fost la Bruxelles, la Luxembourg, la Viena și într-un oraș din Italia.

De două ori a plecat în deplasare de serviciu peste hotare şi viceprimarul Sectorului 2, Alexandra Chirilă (USR).

Iar din restul administrației un singur consilier local a avut o deplasare externă.

Iată care a fost scopul fiecărei deplasări externe, dar și care au fost costurile totale, suportate din bani publici.

La finalul lui 2020 și în prima parte a lui 2021 – în plină pandemie – niciun angajat al Primăriei Sectorului 2 nu a călătorit în străinătate, în interes de serviciu.

ADVERTISING

Abia în toamnă au avut loc primele deplasări.

În perioada 27-29 octombrie 2021, primarul Radu Mihaiu și administratorul public de la acea vreme, Victor Sebastian Florescu, s-au dus în Italia, la Rimini, unde au participat la un eveniment numit „Fiera Ecomondo”.

Acest eveniment a fost organizat de Societatea Nord Engineering. Iar primarul de sector și fostul administrator public s-au dus acolo în scopul „cunoașterii noilor produse din domeniul containerelor şi echipamentelor de salubrizare, precum şi a posibilităților de iniţiere de noi colaborări în domeniu”.

Potrivit informațiilor Sectorului 2, costurile totale ale acestei deplasări au fost de doar 4.332 de lei.

ADVERTISING

Tot în toamna anului 2021, viceprimarul Sectorului 2, Alexandra Chirilă (USR), a călătorit de două ori în străinătate.

Prima oară, în perioada 29 septembrie - 2 octombrie 2021, Chirilă a fost în Italia, la evenimentul „DivAirCity - Puterea diversității și a incluziunii sociale ca mijloc de reducere a poluării aerului și de realizare a legăturii urbane verzi în orașele neutre din punct de vedere climatic,” finanțat prin Programul Orizont 2020 al Comisiei Europene, organizat de către Universitatea Politehnica din Valencia.

După o lună, în perioada 8-11 noiembrie 2021, viceprimarul Alexandra Chirilă s-a deplasat în Franța, în orașul La Rochelle.

ADVERTISING

A participat acolo la evenimentul „Smart Urban Coastal Sustainability Days”, organizat de către Universitatea Europeană pentru Dezvoltarea Durabilă Inteligentă a Zonelor Urbane de Coastă EU-CONEXUS.

Cheltuielile pentru ambele deplasări ale viceprimarului Alexandra Chirilă au fost suportate de organizatorii evenimentelor, potrivit informațiilor transmise de Primăria Sectorului 2 la solicitarea Spotmedia.ro.

Deplasările anului 2022: Bruxelles, Luxembourg și Zagreb

În anul 2022, primarul Radu Mihaiu s-a deplasat de 3 ori în străinătate, în interes de serviciu.

Prima oară, pe 29 martie, a participat, la Viena, la conferința NCE Mayors, la invitația NEOS Viena.

În perioada 9-11 mai, Radu Mihai s-a deplasat la Bruxelles, la Parlamentul European. Transportul a fost achitat de organizatorii deplasării.

Pe 30 mai, primarul Radu Mihaiu a fost la Luxemburg, la Banca Europeană de Investiții, pentru a se documenta cu privire la oportunităţi de implementare a unor proiecte de infrastructură, transport public, construcţii și alte domenii.

Pe 12-13 iunie 2022, Mihaiu a călătorit, din nou, la Bruxelles, alături de consilierul său Remus Trandafir. Scopul: documentarea cu privire la oportunități de implementare a unor proiecte privind orașe europene inteligente.

Potrivit informațiilor transmise de Primăria Sectorului 2, la solicitarea Spotmedia.ro alți angajați ai instituției nu s-au deplasat în interes de serviciu, în străinătate.

A fost însă un consilier local care a avut o deplasare. Este vorba despre consilierul Anda Badea (din grupul USR) care a fost la Zagreb (capitala Croației), la un eveniment numit Climate Alliance - EU - Energy Poverty Advisory Hub.

Scopul: să identifice oportunitățile de implementare a unor proiecte referitoare la autonomia energetică și alte domenii.

Primăria Sectorului 2 nu a detaliat cheltuielile efectuate pe categorii (transport, cazare, diurnă etc) așa cum a solicitat Spotmedia.ro.

În schimb, ne-a transmis că, în cazul consilierei locale Anda Badea, spre exemplu, organizatorii au suportat cheltuielile în limita a 800 de euro. Potrivit Sicap, zborul și cazarea consilierei locale în Zagreb au costat 4.250 de lei (puțin peste 800 de euro).

Per total, pentru tot ce înseamnă transport, cazare și diurnă, în cazul celor 3 deplasări în străinătate ale primarului Sectorului 2, ale consilierului său personal și ale consilierei locale USR, Primăria Sectorului 2 a plătit, în 2022, suma de 15.984 lei (circa 3.200 de euro).

Cazarea le Bruxelles, spre exemplu, a fost, de regulă, în hoteluri de 4 stele, cu mic dejun inclus, la prețuri între 96 de euro și 140 de euro.

La solicitarea Spotmedia.ro, Primăria Sectorului 2 ne-a transmis că nu deține, la acest moment, informații despre eventuale deplasări în străinătate ale angajaților și consilierilor locali care ar urma să aibă loc în anul 2023.

În concluzie, în ultimii 2 ani, Primăria Sectorului 2 a cheltuit pe deplasări externe 20.316 lei (circa 4.100 euro).


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇