Nicușor Dan vrea un program-mamut, „Sport în școală”. Mii de antrenori angajați, echipamente pentru toți copiii, competiții și cantonament

Nicușor Dan vrea un program-mamut, „Sport în școală”. Mii de antrenori angajați, echipamente pentru toți copiii, competiții și cantonament

Nicușor Dan ar vrea să inițieze un program-mamut pentru încurajarea sportului în școli, care ar presupune angajarea a peste 2.100 de antrenori, achiziționarea de echipamente pentru toți elevii participanți, organizarea de competiții în fiecare săptămână și de cantonamente în fiecare vară. Banii ar veni în principal de la PMB.

Mai exact, prin programul „Sport în școală”, Nicușor Dan vrea să dea circa 30 de milioane de lei pe an ca să finanțeze practicarea sportului în școli. Respectiv să le dea elevilor din București posibilitatea să practice gratuit mai multe sporturi, printre care: atletism, baschet, fotbal, handbal, motociclism/ciclism, volei și șah.

ADVERTISING

Pentru a gestiona totul, ar urma să fie reorganizate Asociațiile Sportive Școlare. Și vor exista Centre de Copii și Juniori pentru fiecare sport, cu: director general, director sportiv, metodist, organizator de evenimente și departament medical.

Din fiecare Centru de Copii și Juniori vor face parte școlile, asociațiile sportive și cluburile sportive școlare care vor organiza antrenamente.

Întregul proiect „Sport în Școală” se va desfășura sub coordonarea altor instituții: Direcția de Cultură, Învățământ și Turism din cadrul PMB, Clubul Sportiv Municipal (CSM) București, Federația Sportului Școlar și Universitar, Direcția pentru Sport a Municipiului București și Inspectoratul Școlar Municipal București (ISMB).

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

30 de milioane de lei pe an. Doar în 2023 buget mai mic, de debut

PMB ar urma să aloce pentru proiect circa 30 de milioane de lei pe an. Din această sumă s-ar achita echipamentele elevilor, indemnizațiile antrenorilor, dar și deplasări ale elevilor în cantonamente de 8 zile, în cursul verii.

Iată cum ar urma să funcționeze sistemul.

Fiecare unitate de învățământ care va face parte dintr-un Centru de Copii și Juniori și va organiza antrenamente va cere Proedus – instituție din subordinea PMB – necesarul de echipamente pentru elevi (spre exemplu: pantalon scurt - tricou, maiou de departajare, minge etc).

ADVERTISING

Proedus va face achizițiile de echipamente și le va distribui școlilor.

În paralel, unitățile de învățământ vor primi bani și pentru plata profesorilor de sport/antrenorilor/instructorilor care fac antrenamente.

Acești antrenori (profesori de sport sau angajați din surse externe) ar urma să primească 750 lei net/lună pentru a antrena de 2-3 ori pe săptămână o grupă de 15 -20 de elevi. În aceiași bani, vor participa alături de elevi și la o competiție sportivă, în weekend.

Cei care antrenează două grupe primesc sumă dublă: 1.500 lei net/lună.

Vor exista și coordonatori la nivel de sector, care să monitorizeze buna desfășurare a proiectului și să le raporteze instituțiilor coordonatoare. Acești coordonatori de sector vor primi cu circa 33% mai mulți bani pe lună decât antrenorii.

Ar urma să se organizeze competiții la nivel de școală. Cine câștigă va reprezenta școala la competițiile organizate la nivel de sector. Dintre câștigători se vor selecta participanții la faza pe Zonă și la Turneul Final din cadrul Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar (ONSS).

Iar cei mai buni sportivi din școlile bucureșteni se vor putea prezenta și la competiții sportive internaționale.

Din estimările PMB, va fi nevoie de circa jumătate de an pentru organizarea proiectului, de la întocmirea de regulamente și adoptarea lor de către Consiliul General, până la pregătirile necesare începerii antrenamentelor.

Dar ulterior, într-o primă etapă, 2.160 de profesori și antrenori (câte 360 în fiecare sector) vor lucra cu 86.200 de elevi (câte 14.400 din fiecare sector).

Cel mai probabil în 2023 nu va fi timp pentru organizarea de cantonamente de vară. Așa că, per total, în acest an „Sport în Școală” ar urma să coste doar circa 18 milioane de lei. Și abia din 2024 - când se va desfășura pe toată durata anului - programul va fi finanțat cu 30 de milioane de lei.

Sursele consultate de spotmedia.ro susțin, însă, că proiectul propus de Nicușor Dan nu include sumele necesare pentru plata directorului sportiv și a metodistului din fiecare centru pentru Copii și Juniori și nici sumele necesare pentru plata organizatorilor competițiilor. În plus, nu sunt nici bani pentru premii (care s-ar putea să fie simbolice, dar tot vor costa ceva).

De asemenea, nu sunt prevăzute cheltuieli pentru plata personalului medical care ar urma să fie prezent la competițiile sportive, în caz de nevoie.

Așa că, în fapt, cheltuielile pentru proiect ar urma să fie mai mari.

În plus, sistemul propus de primarul general este unul mamut. Gestionarea lui implică mari provocări administrative și este greu de crezut că o revoluție a sportului în școlile din București ar putea avea succes, lansată fiind cu un an înainte de intrarea în anul electoral. În consecință, riscurile să se cheltuiască banii publici fără niciun rost sunt și ele destul de ridicate.

Rămâne să vedem, în zilele următoare, dacă Nicușor Dan va decide să propună public acest proiect-mamut și să-l includă în bugetul PMB pentru 2023, care urmează să fie lansat în dezbatere publică.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇