Pe ce se duc banii bucureștenilor, în 2023. Proiectul de buget al PMB a fost lansat în dezbatere publică

Pe ce se duc banii bucureștenilor, în 2023. Proiectul de buget al PMB a fost lansat în dezbatere publică

Primăria Capitalei și-a lansat în dezbatere publică proiectul de buget pentru anul 2023. Preconizează că va avea cam 11,3 miliarde de lei. Din această sumă, 8,091 miliarde lei din venituri proprii, restul din ceea ce câștigă instituțiile subordonate și din finanțări pe care le va atrage.

Mulți bani – adică 2,4 miliarde de lei – ar urma să se ducă și în acest an pe subvenții.

subventii-total
Fragment din Bugetul general centralizat propriu al PMB

Din suma totală, puțin peste 1,109 miliarde lei ar urma să fie cheltuiți pentru subvenționarea termoficării.

Subventii-termo

Restul, pentru transport public în comun. Acestea sunt sumele incluse în proiectul de buget. Dar cheltuiala cu achitarea subvențiilor va fi mai mare.

Potrivit proiectului, vor exista și bani pentru investiții.

Peste 792 milioane de lei pentru lucrări de termoficare

Spre exemplu, pentru continuarea modernizării rețelei de termoficare a Termoenergetica SA sunt prevăzuți circa 792 milioane lei (din care 753 pentru înlocuire de conductă magistrală și restul, în majoritate, pentru modernizarea unor centrale termice).

ADVERTISING

Drumuri, poduri, semafoare, urbanism și hârtii pentru parcări

Zeci de milioane de lei sunt alocaţi pentru drumuri.

Spre exemplu, pentru continuarea lucrărilor la supralărgirea Bulevardului Prelungirea Ghencea sunt prevăzuți 64,7 milioane lei.

Dar sunt și peste 10 milioane de lei – sume identificate la o consultare sumară a proiectului de buget – pentru reparații pe mari bulevarde din toate sectoarele, cum ar fi B-dul Pallady, B-dul Timișoara, Expoziției, Barbu Văcărescu etc.

Alți 1,84 milioane de lei sunt prevăzuți pentru continuarea modernizării sistemului de semaforizare inteligentă.

Pentru Pasajul Doamna Ghica sunt prevăzuți 55 de milioane de lei. În mod normal, șantierul ar trebui să se încheie până la toamnă.

PMB alocă 1 milion de lei și pentru realizarea de documentații pentru parcări de tip park&ride. În campania electorală, Nicușor Dan a promis 14 astfel de parcări. A prevăzut și anul trecut bani în buget pentru documentații, dar acestea nu s-au realizat, din informațiile spotmedia.ro.

ADVERTISING

De asemenea, sunt sume prevăzute pentru proceduri de achiziție de noi mijloace de transport și pentru modernizări de peroane și cale de rulare.

Există alocări pentru continuarea proiectelor pentru piste de biciclete (deși parte dintre proiecte au probleme de proiectare și nu e clar dacă se vor putea implementa).

Și este prevăzut 1 milion de lei pentru masterplanul pentru piste pentru biciclete.

De asemenea, în premieră, există o alocare de peste 27 de milioane de lei pentru lucrări la Planul Urbanistic General (PUG).

PUG

Pe ce se cheltuiesc banii pentru parcuri

În proiectul de buget pentru anul 2023, PMB a prevăzut 15 milioane de lei pentru echipamente pentru noi locuri de joacă (are 26 de astfel de zone de dotat -n.red.).

Instituția pune deoparte 5,6 milioane de lei pentru reparațiile la un pod din Parcul Tineretului. Și tot pentru acel parc, 200.000 lei sunt prevăzuți pentru repararea skate-parkului și alți 200.000 lei pentru un traseu de downhill.

ADVERTISING

Pentru consolidarea malurilor de lac din Herăstrău sunt prevăzuți doar 3 milioane de lei din totalul necesar de 72 de milioane de lei. Dar nu e foarte clar dacă lucrările vor începe în 2023 și că banii se vor cheltui.

Printre altele, administrația vrea să își cumpere o mașină de spălare graffiti de 300.000 de lei și să mai încerce o dată să găsească specialiști care – contra sumei de 180.000 de lei – să facă un studiu din care să reiasă de ce se adună prea multe păsări în Cișmigiu și cum pot fi ele alungate.

95 de milioane de lei pentru spitale

PMB are în subordine 19 spitale. Pentru investiții, a alocat în 2023 puțin peste 95 de milioane de lei.

Aceste investiții sunt diverse. Spre exemplu, pentru Spitalul Colentina sunt disponibili 2,58 milioane de lei pentru instalarea unei surse de termoficare proprii, care să-i permită să nu mai depindă de sistemul centralizat.

Pentru alte spitale sunt prevăzute sume pentru lucrări diverse (de la modernizarea unor zone de bucătărie, la demolarea unor corpuri care nu mai pot fi utilizate). Iar în cazul altora, sunt prevăzute sume mici pentru documentații necesare construirii unor stații de epurare (pentru că apele uzate din spitale nu ar trebui să ajungă în rețeaua de ape deschise – n.red.).

Pentru ce consolidări vor fi bani

Proiectul de buget prevede sume mici pentru expertizarea clădirilor consolidate în mandatul Gabrielei Firea.

consolidari-exprtize

Pentru alte clădiri a căror consolidare e blocată - cum ar fi cea a PMB de pe strada Bărăției 50 - sunt prevăzute sume mai mari: 3,39 milioane de lei. E semn că lucrările s-ar putea relua. La fel, pentru blocul de pe strada Biserica Enei 14 sunt prevăzuți 3,74 milioane de lei.

474.000 de lei sunt destinaţi pentru punerea în siguranță a Hanului Solacolu, pe care PMB l-a cumpărat de la începutul anului trecut și asupra căruia n-a reușit, încă, să intervină deloc.

450 de milioane de lei pe extinderea canalizării

Se finanțează, în continuare, extinderea stației de epurare de la Glina. De asemenea, sunt prevăzuți bani și pentru lucrările la caseta (principalul canal colector al sistemului de canalizare al Capitalei, care trece pe sub Dâmbovița și ajunge la Glina - n.red.).

De asemenea, proiectul de buget prevede sume pentru extinderea rețelei de utilități în cartierul Henry Coandă, dar și reabilitarea unor colectoare existente.

Proiectul de buget al PMB va rămâne în dezbatere publică până pe 27 ianuarie. Ulterior, Nicușor Dan îl va supune la vot, în Consiliul General.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇