UE vrea să restricţioneze accesul companiilor străine care primesc subvenţii guvernamentale

UE vrea să restricţioneze accesul companiilor străine care primesc subvenţii guvernamentale

Uniunea Europeană vrea să restricţioneze accesul pe piaţa sa al companiilor străine care primesc subvenţii guvernamentale. Măsura poate avea repercusiuni în special pentru firmele susţinute de China.

Comisia Europeană a propus, miercuri, trei instrumente noi care îi vor permite să investigheze contribuţiile financiare ale autorităţilor publice din ţările din afara UE, transmite CNBC.

2021 vine cu discounturi de până la 50% la principalele categorii de produse și servicii de care afacerea ta are nevoie. Obține oferta AICI!

"Dorim ca fiecare companie care operează în Europa, indiferent de unde provine, să respecte regulile noastre interne", a declarat şefa concurenţei europene, Margrethe Vestager, în timpul unei conferinţe de presă.

Uniunea Europeană nu permite guvernelor europene să ofere sprijin financiar companiilor, dacă acest ajutor subminează concurenţa loială. Cu toate acestea, regulile au permis subvenţiile externe de zeci de ani şi Comisia vrea să schimbe acest lucru.

”Companiile au fost libere să folosească subvenţii străine pentru a cumpăra afaceri aici în Europa. Unii au reuşit să-şi învingă concurenţii în cadrul licitaţiilor publice nu pentru că sunt mai eficienţi, ci pentru că primesc sprijin financiar din ţări străine şi acest lucru nu este corect faţă de acele companii care nu primesc acest tip de subvenţii ", a mai spus Vestager.

Îngrijorare mare cu privire la firmele chineze

Influenţa statului a fost adesea discutată în UE, dar pandemia în curs de desfăşurare a făcut ca problema să fie şi mai presantă, deoarece multe companii se luptă pentru bani.

În plus, a existat o îngrijorare tot mai mare cu privire la firmele chineze care au fost deosebit de active pe piaţa europeană în urma crizei datoriilor din 2011.

În 2016, gigantul tehnologic chinez Tencent a cumpărat o participaţie majoritară la producătorul finlandez de jocuri mobile Supercell, iar Midea, un producător chinez de aparate electrice, a cumpărat firma germană de robotică Kuka.

Conform noii propuneri, instituţia cu sediul la Bruxelles doreşte să verifice contribuţiile în cazul în care cifra de afaceri a companiei achiziţionate la nivelul UE este de cel puţin 500 de milioane de euro (600 milioane de dolari) şi subvenţia externă este de cel puţin 50 de milioane de euro.

Comisia doreşte, de asemenea, să investigheze ofertele în procesele de achiziţii publice, unde valoarea estimată este de 250 de milioane de euro sau mai mare.

Astfel, firmele care au primit sprijin străin şi caută să preia companiile europene vor trebui să dezvăluie cât au primit şi să obţină aprobarea de la comisie înainte de a continua cu tranzacţia.

Nedivulgarea informaţiilor poate duce la amenzi şi la o revizuire a tranzacţiilor. În plus, comisia doreşte să poată începe propriile investigaţii atunci când suspectează că s-a acordat o subvenţie străină, dar nu a fost divulgată.

Propunerea va fi discutată acum de parlamentarii europeni şi de statele membre, înainte de a deveni lege.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


Te invităm și pe pagina noastră de Facebook, unde vei găsi multe lucruri interesante, în plus față de site. Îți mulțumim că ne citești!