UE le va cere statelor membre să diminueze consumul de gaz

UE le va cere statelor membre să diminueze consumul de gaz

Comisia Europeană se pregăteşte să le ceară ţărilor din cadrul Uniunii Europene să reducă „imediat” consumul de gaz natural.

Măsura vine pe fondul temerilor privind rezervele insuficiente pentru perioada iernii din cauza diminuării livrărilor din Rusia, informează cotidianul Financial Times.

Săptămâna viitoare, Comisia Europeană le va prezenta statelor membre UE un grafic de reducere voluntară a consumului de gaz, conform unui document vizualizat de cotidianul Financial Times.

Comisia Europeană va avertiza statele membre că ţintele de reducere a consumului vor deveni obligatorii în situaţia perturbărilor severe ale aprovizionării.

ADVERTISING

"Dacă acţionăm acum împreună, perturbările vor fi mai reduse şi mai puţin costisitoare, facilitând solidaritatea şi evitând necesitatea unor acţiuni neplanificate şi necoordonate mai târziu, în situaţia unei potenţiale situaţii de criză generată de reducerea rezervelor", arată documentul Comisiei Europene citat de FT.

Agenţia Internaţională a Energiei tocmai a avertizat că eforturile UE de a diversifica sursele de aprovizionare cu gaz natural nu mai sunt suficiente, existând riscul de a se ajunge la raţionalizare dacă nu este restricţionată cererea pentru a facilita acumularea de rezerve suficiente pentru iarnă.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Rusia a redus în ultima lună volumul de gaz prin conducta principală spre Germania, iar Agenţia Internaţională a Energiei nu exclude posibilitatea unor reduceri suplimentare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇