Comisia Europeană a întocmit un plan care conține mai multe măsuri care să fie implementate de statele membre, în scopul reducerii consumului de gaze, informează AFP, care a consultat documentul. Strategia este gândită pentru a face față scăderii drastice a aprovizionării cu gaze rusești, care ar putea fi întreruptă în totalitate.
Dacă va exista o reducere totală a aprovizionării cu gaze ruseşti începând din iulie, statele UE ar putea să îşi reînnoiască doar 65-71% din rezervele de gaze înainte de iarnă.
Scopul CE este să fie redus consumul de gaz al UE cu 25 până la 60 de miliarde de metri cubi pe an, în condițiile în care anul trecut, UE a importat aproximativ 140 de miliarde de metri cubi de gaz prin conducte din Rusia, potrivit AIE.
”Energia economisită în timpul verii este energie care poate fi folosită iarna”, subliniază Comisia în document. ”Dacă acţionăm acum, am putea reduce impactul unei întreruperi bruşte a aprovizionării cu o treime”, menţionează documentul, care urmează să fie publicat pe 20 iulie, informează News.ro.
Propunerile Comisiei de economisire a energiei urmează să fie discutate de miniştrii Energiei din UE la o întâlnire la Bruxelles, pe 26 iulie.
Printre măsurile propuse se află:
- stabilirea de limite pentru cantitatea de energie utilizată de clădirile publice, birouri, spaţii comerciale, proprietăţi şi terase exterioare
- în clădirile publice să se menţină o temperatură de cel mult 19 grade Celsius, iar aerul condiţionat să fie setat la cel mult 25°C. Experţii în energie spun că reducerea termostatului cu un grad ar putea reduce factura de încălzire a unei clădiri cu aproximativ 10%.
- în sezonul ”iernii cu gaze” - din octombrie până în martie – se pot face economii mari prin implementarea surselor alternative de căldură pentru termoficare, pompe de căldură în gospodării şi campanii de economisire a energiei care îndeamnă publicul să-şi reducă termostatele în această iarnă
Cât s-ar putea reduce prin măsurile din document:
- 11 miliarde de metri cubi de gaz ar putea fi economisiţi direct prin reducerea excesivă a încălzirii şi răcirii
- între 4 şi 40 de miliarde de metri cubi ar putea fi economisiți prin reducerea cererii de energie electrică
- 10-11 miliarde de metri cubi ar putea fi economisiţi de către industrii, care au încetinit deja producţia din cauza creşterii preţurilor
Având în vedere că ponderea consumatorilor de energie ”protejaţi” – gospodării care nu pot trece la alţi combustibili şi anumite servicii sociale esenţiale – este de doar 37% din consumul total de gaze din UE, eforturile sunt concentrate asupra centralelor electrice şi industriei, care folosesc cantităţi uriaşe de gaze.
”Ar fi mult mai puţin costisitor să reducem moderat cererea de gaze naturale pentru o perioadă mai lungă de timp, începând mai devreme, decât să reducem drastic cererea brusc şi fără o pregătire adecvată”, se mai arată în document.