Tot turcii au câștigat licitația celor 100 de autobuze electrice pentru București. Iar Solaris ar putea livra 100 de troleibuze

Tot turcii au câștigat licitația celor 100 de autobuze electrice pentru București. Iar Solaris ar putea livra 100 de troleibuze

După turcii de la Otokar, alţi turci de la Karsan au câștigat licitația pentru cele 100 de autobuze electrice pentru Bucureşti. Evaluarea ofertelor a avut loc repede, comparativ cu perioada estimată în Sicap pentru finalizarea procedurii.

În plus, a intrat în etapa finală atribuirea contractului pentru 100 de troleibuze către producătorul polonez Solaris.

După 3 eșecuri, PMB a lansat, la mijlocul lunii iunie 2022, pentru a 4-a oară, licitația pentru cumpărarea a 100 de autobuze electrice.

S-au înscris următoarele firme:

ADVERTISING
  • Bmc Truck & Bus (producător cu capital turc, dar care are fabrică în România, la Ciorogârla)
  • Solaris Bus & Coach sp. z.o.o. (producătorii polonezi s-au înscris și la precedenta licitație, care a fost anulată de PMB).
  • Karsan Otomotive Sanayi Ve Ticaret A.S (producătorul turc a livrat deja autobuze în Bulgaria și chiar în Ucraina, la Harkov, înainte de izbucnirea războiului).
  • Mercedes-Benz Trucks & Buses Romania SRL (producător german care, de-a lungul timpului, a livrat circa 1.000 de autobuze cu carburant fosil)
  • New Kopel Car Import (este parte a grupului Sixt și distribuitor al autobuzelor electrice chinezești Byd, cel mai mare producător de vehicule electrice din lume)
  • Asocierea dintre Otokar Europe Filiala București (Leader) și Otokar Otomotiv ve Savunma Sanayi A.S.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Potrivit datelor din Sicap, perioada de evaluare a ofertelor era până în luna iulie 2023. Urma deliberarea și anunțarea câștigătorului.

PMB a evaluat, însă, ofertele mult mai repede.

Iar în cursul zilei de luni, 19 decembrie 2022, G4Media anunța – citând o sursă din presa străină – că au câștigat turcii de la Karsan Otomotive Sanayi Ve Ticaret A.S.

La solicitarea Spotmedia.ro, surse de încredere din PMB au confirmat: procesul de evaluare a ofertelor s-a încheiat, iar câștigătoare a fost desemnată firma Karsan Otomotive Sanayi Ve Ticaret A.S.

ADVERTISING

Iar puțin mai târziu pe pagina de Facebook a lui Nicușor Dan a apărut un mesaj de confirmare a achiziției:

⚠️Bucureștiul va avea 100 de troleibuze și 100 de autobuze electrice noi. Transportul în comun va deveni astfel mai...

Publicată de Nicușor Dan pe Luni, 19 decembrie 2022

Rămâne să aflăm dacă în următoarele 10 zile celelalte firme vor contesta sau nu procesul de atribuire a licitației către Karsan Otomotive Sanayi Ve Ticaret A.S.

PMB a cumpărat deja 400 de autobuze hibrid de la Otokar, în mandatul Gabrielei Firea. Iar achiziția a fost puternic contestată. Mulți șoferi s-au plâns că mașinile nu funcționează cum ar trebui.

Într-un interviu acordat Spotmedia.ro, întrebat dacă autobuzele Otokar cumpărate de Firea sunt sau nu performante, directorul general al STB SA, Adrian Criț, a declarat că preferabil ar fi să ne orientăm spre standarde de calitate UE (Turcia, țara din care vine Otokar, nefiind membră – n.red).

Otokar a și contestat documentația licitației PMB pentru autobuze electrice, nemulțumită de o cerință a PMB privind omologarea. Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a respins, însă, acțiunea Otokar, iar procedura a continuat.

Citește aici, pe larg, de ce PMB a fost anulat de 3 ori, până acum, licitația pentru autobuze electrice, în București.

În aceeași postare de luni, 19 decembrie 2022, Nicușor Dan a anunțat că a trimis la Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP) evaluarea ofertei Solaris pentru 100 de troleibuze electrice. Licitația a fost lansată în luna august 2022. Dacă ANAP își dă girul, firma Solaris va fi declarată câștigătoare și - după semnarea contractului cu PMB - va avea 22 de luni ca să livreze troleibuzele la București.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇